Selamat Datang ke Portal Rasmi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

MOTAC Hargai Gelembung Perjalanan Reciprocal Green Lane/Travel Corridor Arrangement

Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih dan tahniah kepada YAB Perdana Menteri, Tan Sri Dato' Hj Muhyiddin Hj Mohd Yassin atas kejayaan beliau mendapatkan kesepakatan Republik Indonesia dalam membenarkan Gelembung Perjalanan Reciprocal Green Lane/Travel Corridor Arrangement (RGL/TCA).

Alhamdulillah, ia merupakan berita baik dan ditunggu-tunggu Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC).

Inisiatif ini merupakan salah satu pelan pemulihan pelancongan dan kebudayaan MOTAC yang dirangka sejak Julai tahun lalu sebagai langkah untuk merancakkan semula atau "rebound" industri pelancongan dan kebudayaan negara.

MOTAC sebelum ini juga telah mengadakan perbincangan dengan Kementerian Kesihatan (KKM), Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Kementerian Luar Negeri (KLN) dalam meneroka peluang pewujudan travel bubbles dengan negara-negara jiran seperti Brunei, Singapura dan Thailand atau negara-negara ASEAN dan Asia Pasifik seperti Jepun, Korea Selatan, Australia dan New Zealand yang dikenalpasti selamat oleh World Health Organization (WHO).

Pelaksanaannya bagaimanapun adalah tertakluk kepada perbincangan dua hala dan pertimbangan mengenai aspek kesihatan, imigrasi, pengesanan data, dan pemantauan berterusan oleh agensi yang berkaitan di kedua-dua negara.

Di peringkat antarabangsa, sebagai Pengerusi Suruhanjaya bagi Rantau Asia Timur & Pasifik dalam Jawatankuasa Krisis Pelancongan Global UNWTO atau UNWTO Global Tourism Crisis Committee, Malaysia turut menyuarakan cadangan ketelusan dan penyeragaman SOP merentas sempadan oleh negara-negara yang selamat bagi memudahkan perjalanan, dengan mengambil kira pandangan daripada agensi-agensi kesihatan negara masing-masing.

Dato' Sri Hajah Nancy Shukri
Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia
6 Februari 2021
PUTRAJAYA

PEJABAT MENTERI
KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :