Selamat Datang ke Portal Rasmi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

Senarai Homestay di Malaysia
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

TEKS UCAPAN TIMBALAN MENTERI, MAJLIS MAKAN MALAM DAN KUTIPAN DANA PEMUISI 2019

TEKS UCAPAN PERASMIAN
YB TUAN MUHAMMAD BAKHTIAR BIN WAN CHIK
TIMBALAN MENTERI PELANCONGAN MALAYSIA

SEMPENA
MAJLIS MAKAN MALAM DAN KUTIPAN DANA PEMUISI 2019
(3MKDP 2019)

PNB PERDANA HOTELS & SUITES ON THE PARK, KUALA LUMPUR 23 OGOS 2019 (JUMAAT), 8.30 MALAM

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Terima kasih saudara pengacara majlis.
 1. Alhamdulillah, saya bersyukur ke hadrat Allah Subhanahu wataala kerana dengan limpahan kurnia-Nya telah mengizinkan saya hadir di Majlis Makan Malam dan Kutipan Dana PEMUISI 2019 pada malam yang bersejarah ini. Terima kasih kepada PEMUISI yang sudi menjemput saya berucap dan merasmikan majlis ini.
 2. Sesungguhnya, saya berasa amat teruja berada dalam kalangan pemuisi tersohor pada malam ini termasuk para Sasterawan Negara, penerima Anugerah Sea Write Award dan sasterawan- sasterawan terkenal tanah air yang memenuhi dewan yang permai ini.
 3. Saya difahamkan, PEMUISI yang keahliannya terdiri daripada para pemuisi, sasterawan dan penyokong sastera begitu aktif menjalankan aktiviti kepemuisian dan kesusasteraan di seluruh negara.
 4. Saya amat bangga dengan komitmen yang ditunjukkan PEMUISI dan saya yakin bahawa bahasa dan kesusasteraan Melayu, khususnya dalam genre puisi dapat dipertingkat dan dimartabatkan. Saya bagi pihak kerajaan akan terus menyokong usaha murni ini dan akan memberikan segala sokongan dan bantuan dalam memartabatkan kedaulatan bahasa dan budaya Melayu yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan.

  Hadirin sekalin,
 5. Saya ingin menarik perhatian tuan-tuan/puan- puan, sebagai seorang pemuisi atau seorang penulis dan pendokong sastera budaya bangsa, pernahkah tuan-tuan/ puan- puan terfikir apakah manfaat karya-karya yang tuan-tuan/puan-puan hasilkan itu kepada masyarakat umum?
 6. Bagi saya, peranan tuan-tuan/ puan-puan sebagai penulis dan pengkarya sastera sangat penting dalam masyarakat. Penghasilan karya bukanlah sekadar memenuhi kehendak peribadi atau mencapai kepuasan sendiri sahaja, malah lebih jauh dari itu. Tuan-tuan/ puan-puan mempunyai tanggungjawab menyantuni masyarakat dengan penulisan yang penuh dengan nasihat, sarat dengan maklumat dan panduan untuk membimbing masyarakat ke arah kehidupan yang lebih baik. Saya teringat kata-kata SN Profesor Emeritus Dr. Muhammad Hj Salleh, bahawa "puisi yang baik itu harus membijaksanakan pembacanya".
 7. Karya-karya yang dihasilkan itu haruslah mampu mengasah minda masyarakat dan merangsang fikiran mereka ke arah yang lebih baik. Karya picisan dan jiwang-jiwangan seperti punggok memuja bulan sudah tidak relevan dalam zaman yang serba canggih dan maju ini. Karya-karya yang akan didekati adalah karya-karya yang mempunyai nilai intrinsik yang bersifat mendalam, relevan dengan keadaan semasa, bernas dan berfaedah yang boleh diterima dalam pemikiran di zaman sekarang.

  Hadirin yang dihormati sekalian,
 8. Saya tertarik dengan visi PEMUISI iaitu ‘Suara Kemanusiaan Sejagat'. Visi ini adalah tepat kerana jiwa seorang pemuisi sangat sensitif dengan hal-hal kemanusiaan. Dengan keistimewaan itu, pemuisi dapat membaca setiap gerak dan rentak, dapat menyelami perasaan jiwa yang mendalam dan alangkah berkesannya apabila perasaan jiwa itu diperturunkan ke dalam bentuk karya-karya kreatif. Karya-karya itu apabila dibaca akan memberikan impak yang tinggi di kalangan khalayak pembaca.
 9. Saya berharap PEMUISI akan terus mengorak langkah dengan pelbagai aktiviti yang boleh menyatukan semua pemuisi dan sasterawan di seluruh Malaysia di bawah satu bendera PEMUISI. Saya percaya setiap aktiviti yang berfaedah untuk semua golongan pemuisi dan sasterawan dapat diprogramkan dengan lebih berkesan, kerana individu-individu yang menggerakkan PEMUISI amatlah berkebolehan dan meyakinkan.
 10. Penaung PEMUISI, tokoh koperat tersohor yang juga aktif berpuisi, YBhg. Tan Sri Dato' Sri (Dr) Hamad Kama Piah Che Othman telah lama berkecimpung di dalam dunia kepemuisian dan sastera negara. Penasihat-penasihat PEMUISI yang terdiri di kalangan Sasterawan-Sasterawan Negara - Dato' Dr Mohd Anwar Ridhwan dan Dato' Dr Zurinah Hassan adalah tokoh-tokoh ulung dalam sastera tanah air. Begitu juga Presiden dan Timbalan Presiden PEMUISI , Dato' Dr Radzuan Ibrahim @ Wanrazuhar dan Prof. Dr Lim Swee Tin adalah tokoh-tokoh besar yang telah melepasi ujian dalam memacu dan menggerakkan PEMUISI ke arah kejayaan yang berterusan.

  Tuan-tuan dan puan-puan sekalian,
 11. Saya difahamkan pada majlis malam ini akan diadakan pelancaran Majalah Rasmi Bulanan PEMUISI iaitu JURNAL PEMUISI dan juga pelancaran dua buah antologi puisi Ahli PEMUISI iaitu: Antologi Puisi Semusim Resah & Kumpulan Puisi Wanrazuhar, Panah Perdana. Tahniah kepada seluruh pemimpin dan ahli PEMUISI.
 12. Akhir kata, dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim, saya dengan ini merasmikan Majlis Makan Malam dan Kutipan Dana PEMUISI 2019.

Sekian, terima kasih.
Kemaskini Terakhir :