Selamat Datang ke Portal Rasmi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

Senarai Homestay di Malaysia
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Pusat Malaysia Rumah Keduaku (MM2H)

PIAGAM PELANGGAN
  1. Memproses permohonan Program Malaysia My Second Home (MM2H) dalam tempoh sembilan puluh (90) hari waktu bekerja dari tempoh permohonan yang lengkap diterima dan tertakluk kepada pengesahan bank dalam tempoh berkenaan.
  2. Memproses permohonan Rayuan Malaysia My Second Home (MM2H) dalam tiga puluh (30) hari waktu bekerja dari tarikh permohonan rayuan lengkap diterima dan tertakluk kepada pengesahan bank dalam tempoh berkenaan.
  3. Memproses permohonan Tangguh selepas keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Program Malaysia My Second Home (MM2H) dalam tempoh tiga puluh (30) hari waktu bekerja dari tarikh pengesahan yang diperlukan diterima dan tertakluk kepada pengesahan bank dalam tempoh berkenaan.
  4. Mengeluarkan Surat Kelulusan Bersyarat atau Surat Tolak kepada pemohon dalam tempoh lima (5) hari waktu bekerja dari tarikh keputusan ditandatangani oleh Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Malaysia.
  5. Mengeluarkan Surat Sokongan kepada peserta Program Malaysia My Second Home (MM2H) untuk pengeluaran simpanan tetap bagi tujuan pembelian rumah, pembelian kereta, pembiayaan perubatan dan pendidikan anak-anak dalam tempoh tiga (3) hari waktu bekerja dari tempoh permohonan yang lengkap diterima.

Kemaskini Terakhir :