Selamat Datang ke Portal Rasmi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Kelonggaran Hal-Hal Berkaitan Kompaun Kepada Pengusahaan Pelancongan Berlesen Dan Pemandu Pelancong Berlesen Dengan Kementerian Pelancongan, Seni Dan Budaya Malaysia Di Bawah Akta Industri Pelancongan 1992 [Akta 482]

24 Disember 2020 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) merupakan agensi Kerajaan yang menguatkuasakan Akta Industri Pelancongan 1992 [Akta 482] dan Peraturan-Peraturan. Sehubungan dengan itu, bagi membantu penggiat industri pelancongan yang terkesan daripada penularan COVID-19, Kementerian ini telah mempertimbangkan untuk memberi:
  1. Diskaun pembayaran kompaun sebanyak 40% kepada semua pengusahaan pelancongan berlesen dan pemandu pelancong berlesen yang dikenakan kompaun oleh MOTAC sehingga 30 Jun 2021; dan

  2. Perlanjutan tempoh pembayaran kompaun sehingga 30 Jun 2021 bagi semua kompaun yang dikeluarkan oleh MOTAC kepada pengusahaan pelancongan berlesen atau pemandu pelancong berlesen.
Justeru itu, Kementerian ini berharap inisiatif ini dapat membantu meringankan beban penggiat industri yang terkesan dengan penularan wabak COVID-19.Namun demikian, pihak Kementerian menegaskan bahawa kegagalan untuk menjelaskan kompaun yang dikeluarkan boleh menyebabkan tindakan pendakwaan diambil kepada syarikat atau pemandu pelancong yang berkaitan.

Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT
Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181

Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac
Kemaskini Terakhir :