Selamat Datang ke Portal Rasmi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman
 • Utama
 • Program Kementerian
 • Tabung & Insentif
 • Tabung Pelancongan

Tabung Pelancongan

Tabung Pelancongan merupakan salah satu inisiatif Kerajaan yang bertujuan untuk membantu para pengusaha yang ingin membangunkan atau mengembangkan produk-produk pelancongan seperti premis penginapan pelancongan, kemudahan-kemudahan dan lain-lain projek yang berkaitan serta diklasifikasikan sebagai pelancongan. Tabung Pelancongan yang ditawarkan kepada penggiat industri pelancongan adalah Tabung Infrastruktur Pelancongan (TIP) dan Tabung Khas Pelancongan (TKP) adalah sehingga 31 Disember 2020. Untuk makluman, kaedah pelaksanaan proses tabung pelancongan sehingga 2020 adalah dimana semua permohonan bagi Tabung Pelancongan akan dibentangkan ke Jawatankuasa Pinjaman Tabung Pelancongan (JKPTP) dan permohonan yang disokong oleh JKPTP, akan dipanjangkan kepada bank pentadbir yang berkaitan untuk penilaian selanjutnya memandangkan kelulusan akhir pinjaman adalah tertakluk kepada keputusan dan penilaian akhir pihak bank pentadbir.

Mulai tahun 2021, Tabung Infrastruktur Pelancongan telah dijenamakan kepada Skim Pelancongan dibawah Bank Pembangunan Malaysia Berhad dan Tabung Khas Pelancongan dibawah Small Medium Enterprise Development Bank Malaysia Berhad. Berdasarkan kepada norma baharu dan pendekatan semasa terhadap penawaran Tabung Pelancongan, MOTAC telah menyemak semula prosedur sedia ada bagi melancarkan permohonan Tabung Pelancongan. JKPTP telah bersetuju mengenai prosedur baharu iaitu permohonan dikemukakan kepada bank pentadbir terlebih dahulu sebelum permohonan tersebut dibentangkan kepada JKPTP. Sokongan JKPTP hanya akan diperolehi setelah syarikat melepasi penilaian saringan oleh bank pentadbir.

Dimaklumkan bahawa prosedur baharu permohonan bagi Tabung Pelancongan ini akan berkuat kuasa mulai 1 April 2021. Untuk sebarang pertanyaan lanjut berhubung perkara ini, sila hubungi talian Tabung Pelancongan 03-8891 7492 / 7503 / 7469 / 7480 atau email kepada Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.. Carta alir bagi prosedur baharu permohonan Tabung Pelancongan boleh dinaik turun seperti di bawah.

Carta Aliran Kerja Mesyuarat Jawatankuasa Pinjaman Tabung Pelancongan

tabung

Tabung Khas Pelancongan

TUJUAN PEMBIAYAAN
Menawarkan pembiayaan dalam bentuk modal kerja bagi menyokong PKS dalam sektor pelancongan supaya kekal berdaya maju (viable) semasa dan selepas COVID-19

TEMPOH PERMOHONAN
1 Januari 2021 sehingga 31 Disember 2021

JUMLAH PEMBIAYAAN MAKSIMUM
Minimum : RM50,000.00
Maximum : RM500,000.00

PEMBIAYAAN YANG DITAWARKAN
Murabahah Term financing-i

SUBSIDI KADAR KEUNTUNGAN
2% setahun

Tabung Infrastruktur Pelancongan

TUJUAN PEMBIAYAAN
Untuk menyediakan bantuan kewangan kepada syarikat-syarikat yang sedia ada dan baru yang berurusan dengan atau terlibat dalam aktiviti dan perkhidmatan berkaitan pelancongan.

TEMPOH PERMOHONAN
1 Januari 2021 sehingga 31 Disember 2023

KADAR PEMBIAYAAN
 1. Projek Kerajaan :
  • Cost of Fund (COF) + Margin – Subsidi Kadar Keuntungan 2%

 2. Projek Komersial :
  • BFR + Margin – Subsidi Kadar Keuntungan 2%
Subsidi Kadar Keuntungan 2% setahun (bagi Term Financing sahaja).

PEMBIAYAAN YANG DITAWARKAN
 1. Term Financing
 2. Revolving Financing
 3. Syndication / Club deal

SUBSIDI KADAR KEUNTUNGAN
Subsidi kadar keuntungan adalah berdasarkan formula perbezaan kos dana + 1.5%.

Pemohon adalah digalakkan untuk mendapatkan khidmat nasihat daripada pihak BPMB dan SME Bank berhubung terma dan syarat terperinci pembiayaan seperti berikut :-

Bank Pembangunan Malaysia Berhad (BPMB)
Menara Bank Pembangunan
Bandar Wawasan, No 1016, Jalan Sultan Ismail
50250 Kuala Lumpur
Tel : 03-2611 3888

Small Medium Enterprise Development Bank Malaysia Berhad (SME Bank)
Menara SME Bank
Jalan Sultan Ismail
P.O. Box 12352
50774 Kuala Lumpur
Tel : 03 – 2615 2084

Kemaskini Terakhir :