Selamat Datang ke Portal Rasmi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

MOTAC Laksana Sesi Libat Urus Bersama Industri Penerbangan, MICE Dan Acara Perniagaan

25 Februari 2021 - Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Dato' Sri Hajah Nancy Shukri mengadakan sesi libat urus bersama industri Penerbangan dan industri Mesyuarat, Inisiatif, Persidangan dan Pameran (MICE) serta industri Acara Perniagaan di Pejabat MOTAC di Putrajaya.

Pertemuan itu merupakan sebahagian daripada usaha MOTAC untuk menangani isu yang melibatkan penggiat industri dalam sektor tersebut yang terkesan dalam keadaan yang serba mencabar ini.

MOTAC telah menubuhkan Jawatankuasa Pasukan Pengurusan Krisis atau Crisis Management Taskforce (CMT) baru-baru ini yang turut dianggotai oleh persatuan- persatuan yang mewakili penggiat industri dalam pelancongan seni dan kebudayaan.

Dato' Sri Hajah Nancy menambah sesi libat urus itu penting bagi mendapatkan maklumbalas dan cadangan penggiat industri pelancongan.

Antara yang hadir dalam pertemuan berkenaan ialah Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Dr Anthony Francis Fernandes, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Malaysia Airlines Berhad, Kapten Izham Ismail, Ketua Pegawai Eksekutif Malindo Air, Kapten Mushafiz Mustafa Bakri.

Pengurusan Tertinggi MOTAC pula diketuai oleh Ketua Setiausaha, Dato' Dr Noor Zari bin Hamat dan dihadiri Timbalan Ketua Setiausaha (Pelancongan), Mohd Zamri bin Mat Zain, Ketua Pengarah Tourism Malaysia, Zulkifly Md Zaid dan Ketua Pegawai Eksekutif MyCEB, Dato' Sri Abdul Khani bin Daud.

Kesemua pemegang taruh yang mewakili industri penerbangan dan industri mesyuarat, inisiatif, persidangan dan pameran (MICE) serta industri acara perniagaan dalam pertemuan hari ini rata-rata meminta Kerajaan membenarkan semula pergerakan atau perjalanan antara daerah atau negeri.

Mereka juga meminta agar pengunjung yang mengemukakan bukti telah divaksin untuk tidak dikuarantin.

Ketua Pegawai Eksekutif Air Asia, Tan Sri Dr Anthony dalam pertemuan itu telah mengemukakan sebanyak 5 isu dan cabaran yang dihadapi industri penerbangan. Antaranya ialah cadangan mengkaji semula syarat perjalanan travel bubbles agar diperluaskan kepada urusan penting (essential) dan perniagaan.

Dalam hal ini, Dato' Sri Hajah Nancy berkata meskipun MOTAC bercadang menambah lima negara baharu iaitu Brunei, Korea Selatan, New Zealand, Australia dan Jepun di bawah inisiatif Reciprocal Green Lane (RGL) dan Travel Bubble, beliau menjelaskan bahawa pelaksanaannya bukan sahaja tertakluk kepada persetujuan dua hala antara negara-negara luar yang terlibat malah turut melibatkan persetujuan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia, Kementerian Luar Negara, Kementerian Dalam Negeri serta Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Sementara itu, Kapten Izham pula memohon agar insentif ”one-off” di bawah Program Domestic Travel Bubble dilanjutkan sehingga peruntukan yang diberikan digunakan sepenuhnya bagi membolehkan pengguna menikmati potongan diskaun tiket penerbangan.

Menjawab isu tersebut, Dato' Sri Hajah Nancy berkata MOTAC sedang memohon pelanjutan tempoh pelaksanaan program ini sehingga bulan Disember 2021 dengan Kementerian berkaitan. Tambah beliau, MOTAC juga mencadangkan kepada Kementerian berkaitan agar kerjasama dengan syarikat penerbangan diteruskan di bawah Pelan Pemulihan Pelancongan 2021 sebagai kesinambungan kepada PRE1.0.

Kapten Mushafiz pula mencadangkan agar insentif atau dana diberikan kepada syarikat penerbangan bagi tujuan pemasaran.

Menjelaskan mengenainya, Dato' Sri Hajah Nancy berkata Tourism Malaysia akan meneruskan pelaksanaan aktiviti promosi dan pemasaran yang terlibat di bawah Program Joint International Tourism Development Program (JITDP) sepertimana kelulusan yang diperoleh daripada Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri untuk mengguakan peruntukan yang diberi sehingga bulan Disember 2021.

Pertemuan hari ini turut melibatkan Malaysian Association of Convention & Exhibition Organisers & Suppliers (MACEOS) yang dihadiri oleh Presidennya, Francis Teo dan mantan Presiden MACEOS, Dato' Vincent Lim.

Antara cadangan MACEOS ialah laluan khas untuk business travellers dengan memudahkan pergerakan semasa ketibaan seperti penyediaan stesen pemeriksaan ujian Covid-19 dan mengurangkan tempoh kuarantin.

Dato' Sri Hajah Nancy berkata MOTAC menerusi MyCEB akan mengadakan perbincangan lanjut dengan MAB dan Jabatan Imigresen Malaysia seperti yang telah dibincangkan bersama Business Events Council Malaysia (BECM) dan MACEOS pada awal bulan ini.

Dikeluarkan oleh:
Unit Komunikasi Korporat
KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)

Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181

Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac
Kemaskini Terakhir :