Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

MOTAC Sasar Kerjasama Syarikat Penerbangan Antarabangsa Tingkatkan Kembali Ketibaan Pelancong Asia Barat

7 Oktober 2021 - Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia, YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri hari ini telah mengadakan pertemuan bersama beberapa wakil pengurusan dan agensi jualan melibatkan empat syarikat penerbangan antarabangsa di Asia Barat dalam usaha menjalinkan kerjasama bagi mempromosikan Malaysia sebagai destinasi pelancongan pilihan.

Empat syarikat penerbangan tersebut ialah Qatar Airways, Saudi Arabian Airlines, Air Arabia dan Emirates Airline.

YB Dato' Sri Hajah Nancy berkata, pasaran Asia Barat kekal menjadi penyumbang utama apabila mencatatkan sejumlah 309,224 ketibaan pelancong antarabangsa ke Malaysia pada tahun 2019 dengan perbelanjaan pelancongan sebanyak RM10.214 bilion.

Pelancong dari Asia Barat mendominasi lima kedudukan tertinggi dari segi perbelanjaan per kapita selain mencatatkan purata tempoh penginapan yang lebih panjang di negara ini berbanding pelancong dari pasaran lain.

"Pada kebiasaannya, kita menerima ramai pelancong dari Asia Barat khususnya ketika musim panas. Bagaimanapun, pandemik COVID-19 yang telah melanda dunia telah merencatkan pelancongan antarabangsa pada tahun 2020.

"Namun begitu, pada masa ini kita sedang bersedia untuk mengalu-alukan kembali ketibaan pelancong antarabangsa khususnya dari Asia Barat ke Malaysia dalam suasana persekitaran yang lebih selamat," jelas beliau.

Antara perkara yang dibincangkan dalam pertemuan tersebut termasuklah strategi dan perancangan untuk mempromosikan Malaysia bagi menarik kemasukan pelancong antarabangsa dari pasaran lain seperti Eropah, Amerika dan Afrika ke Malaysia dengan menggunakan jaringan rangkaian syarikat penerbangan masing-masing.

Pada pertemuan itu, wakil-wakil syarikat penerbangan tersebut juga telah menunjukkan minat tinggi untuk bekerjasama serta melahirkan tanda penghargaan atas komitmen Malaysia bagi meningkatkan kemudahsampaian para pelancong ke negara ini sebaik pembukaan semula pintu-pintu sempadan antarabangsa.

Turut hadir dalam sesi tersebut ialah Datuk Wira Dr Noor Zari Hamat, Ketua Setiausaha MOTAC, Encik Mohd Zamri Mat Zain, Timbalan Ketua Setiausaha (Pelancongan) serta Dato' Haji Zainuddin Abdul Wahab, Ketua Pengarah Tourism Malaysia.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaBersamaRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :