Selamat Datang ke Portal Rasmi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

MOTAC Tawar Inisiatif Hotel Sebagai Penginapan Sementara Pekerja Mengikut Akta 446

6 Februari 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) dengan kerjasama Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia (JTKSM), Kementerian Sumber Manusia, kini melaksanakan inisiatif bagi penempatan sementara pekerja di hotel mengikut Akta Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja (Akta 446).

Keputusan ini dicapai semasa Sidang Khas MKN Pengurusan Covid-19 Bilangan 8 Tahun 2021 Siri 70 pada 26 Januari 2021 yang lalu. Susulan daripada itu, perbincangan bersama wakil persatuan penggiat industri (perhotelan dan bas persiaran) telah diadakan pada 4 Februari 2021 bagi mendapatkan pandangan dan cadangan pelaksanaan inisiatif tersebut.

Usaha proaktif kerajaan ini adalah bertujuan untuk menangani penularan wabak Covid-19 yang berpunca daripada kluster tempat kerja khususnya yang melibatkan penginapan pekerja. Inisiatif ini merupakan alternatif terbaik pada masa ini yang secara tidak langsung dapat membantu kelangsungan perniagaan pengusaha hotel yang terjejas akibat penularan wabak pandemik Covid-19 di dalam negara.

Permohonan adalah terbuka bagi hotel yang berminat yang memenuhi syarat di bawah Akta
446. Hotel yang telah berdaftar dengan MOTAC hanya perlu mengemukakan permohonan secara terus ke emel Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya., manakala bagi yang belum perlulah mendaftar dengan MOTAC telebih dahulu di www.spip.gov.my sebelum permohonan dipanjangkan kepada JTKSM.

Skop hanyalah melibatkan penginapan bilik sahaja, tidak termasuk kos air, elektrik, dobi serta kemudahan lain. Walau bagaimanapun, pihak majikan boleh mendapatkan kemudahan lain yang berkaitan dengan tambahan kos yang dirunding bersama pihak hotel.

Maklumat lanjut berkaitan insiatif ini boleh didapati melalui laman sesawang kementerian di http://www.motac.gov.my/inisiatifhotel2021.

Dikeluarkan oleh:
Unit Komunikasi Korporat
KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)

Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181

Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac
Kemaskini Terakhir :