Selamat Datang ke Portal Rasmi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Program Istana Budaya 2021 Norma Baharu Rancakkan Kembali Industri Seni Dan Budaya

31 Mac 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) melalui Istana Budaya (IB) mengadakan Majlis Pelancaran Program Istana Budaya 2021 Norma Baharu, bertempat di Panggung Sari, Istana Budaya. Majlis ini telah disempurnakan oleh YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia yang turut dihadiri oleh Dato' Dr. Noor Zari Bin Hamat, Ketua Setiausaha serta pengurusan tertinggi Kementerian dan Ketua-Ketua Jabatan dan Agensi di bawah MOTAC.

Sebanyak 24 persembahan telah dipilih sebagai pengisian kepada program Istana Budaya 2021 antaranya 'Teater Bangsawan Raja Bersiong', 'Festival Gamelan Gema Gangsa', 'Konsert Tanah Airku bersama Orkestra Simfoni Kebangsaan', 'Wayang bersama Konsert Orkestra Tradisional Malaysia', 'Genius Seni Muzik 10th Anniversary Concert' dan dramatari 'Bakawali'. Disamping itu, Program Lawatan Berpandu (PLB) akan diteruskan melibatkan konsert 'Colours of Malaysia' dan 'NSO Lambang Sari Series'.

Selain produksi IB, terdapat beberapa program penganjuran pihak produksi luar seperti 'Konsert 4G'S', 'Konsert Barisan Hadapan DJA (Datuk Jamal Abdillah)' serta teater 'Sengkela Perak' Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) akan turut dipentaskan.

Pemilihan program IB 2021 dilaksanakan berasaskan objektif dan misi antaranya menyemarakkan semula industri seni persembahan yang terkesan akibat Covid-19, membantu menyemarakkan aktiviti kesenian di Kuala Lumpur sebagai hab budaya pelancongan negara, menyeimbangkan program tradisional dan kontemporari, membangunkan pelapis seni budaya melalui perancangan program peringkat kanak- kanak dan dewasa serta meningkatkan penyertaan khalayak tempatan dan luar negara melalui pelaksanaan program secara hibrid/maya IB Channel.

Walaupun berdepan dengan pelbagai kesulitan yang membataskan aktiviti sepanjang tempoh kawalan pergerakan, IB berusaha berkongsi aspirasi untuk menaikkan kualiti dan standard industri seni dan budaya. Buat masa ini, IB masih meneruskan kerja-kerja persediaan artistik dan teknikal untuk program-program yang dirancang sepanjang tahun 2021 dengan harapan kesemua program dapat dilaksanakan secara fizikal ataupun maya dengan mengambil kira perkembangan semasa Covid-19.

YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri berkata, 'IB akan terus menganjurkan program pementasan yang menyokong kesejahteraan masyarakat. Selain memartabatkan seni budaya persembahan, saya berharap Teater 'Jalan Sehala' yang dijangka dipentaskan pada September 2021 dapat menggalakkan masyarakat untuk terus mengamalkan kebiasaan norma baharu dengan mematuhi garis panduan seperti yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).'

YB Dato' Sri Hajah Nancy juga berharap pelaksanaan program IB 2021 ini dapat direalisasikan bagi menghangatkan semula aktiviti seni persembahan pentas tanah air dan memberi peluang kepada syarikat produksi untuk kembali bergiat. Program-program antarabangsa juga dapat dipentaskan apabila situasi mengizinkan. Beliau yakin dengan pelaksanaan program vaksinasi dan pematuhan SOP yang ditetapkan MKN dengan membenarkan 1/3 daripada kapasiti keseluruhan Panggung Sari berserta amalan penjarakan fizikal dan saringan suhu badan. Dalam hal ini, IB dilihat telah bersedia sepenuhnya untuk menerima peminat seni dan pengunjung ke sini.

Pada tahun 2020, IB telah merekodkan jumlah pengunjung seramai 13,677 orang meliputi penonton persembahan, kehadiran sidang media dan pelawat IB sepanjang tempoh yang dibenarkan. Jumlah pendapatan yang meliputi hasil jualan tiket dan sewaan ruang pula adalah sebanyak RM1.02 juta.


Dikeluarkan oleh:
Unit Komunikasi Korporat

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac
Kemaskini Terakhir :