Page 32 - Laporan Tahunan Kementerian Pelancongan Dan Kebudayaan Malaysia 2015
P. 32
LAPORAN TAHUNAN 2015

BAB 01: LAPORAN KPK > SEKTOR PELANCONGAN

BAHAGIAN DASAR PELANCONGAN &
HUBUNGAN ANTARABANGSA

Sambutan WTD 2015 di Malaysia di peringkat Selain itu, sebagai tanda sokongan terhadap usaha-
kebangsaan telah disambut di Pusat Pelancongan usaha yang dipelopori oleh UNWTO, KPK turut
Malaysia (MaTiC). Kementerian Pelancongan dan berkolaborasi dengan Taylor’s University dalam
Kebudayaan Malaysia telah bekerjasama dengan menganjurkan sambutan World Tourism Day 2015 di
MaTiC dalam mengadakan Majlis Perasmian peringkat institusi. Sambutan WTD 2015 di Taylor’s
Pameran #Kolektif1 Bersempena World Tourism Day University telah diadakan pada 29 September 2015
2015. Majlis tersebut telah dirasmikan oleh YB Datuk bertempat di Lakeside Campus, Taylor’s University.
Mas Ermieyati, Timbalan Menteri Pelancongan dan Antara pengisian program yang dilaksanakan
Kebudayaan Malaysia pada 5 Oktober 2015 di MaTiC adalah seperti Persembahan Kebudayaan,
Art Gallery. Program #Kolektif1 yang memaparkan Gerai Budaya, Demonstrasi Orang Asli, Ceramah
pameran gambar yang melibatkan 78 gambar mengenai “1 billion tourists 1 billion opportunities”
menarik di seantero dunia oleh 28 jurugambar dan lain-lain. Disasarkan juga seramai 3,000 orang
profesional berlangsung sehingga awal November peserta yang terdiri dari pelajar Fakulti Seni Kulinari,
2015 bagi mempromosikan WTD 2015. Selain itu, Hospitaliti dan Pelancongan, pensyarah, penggiat
terdapat program lain antaranya ialah Pelancaran industri pelancongan yang merangkumi pegawai
Bas HOHO ‘World Tourism Day 2015’,‘City Tour’ agensi yang berkaitan, wakil Pacific Asia Travel
bersama Media menaiki Bas HOHO, ‘Flag-Off’ Association (PATA), Tourism Educators Association of
peserta ‘Fuji Global Photo Walk’, lawatan dan sesi Malaysia (TEAM) dan lain-lain juga telah menghadiri
temu bual ke konti MaTiC.fm, lawatan ke pameran program tersebut.
#Kolektif1 dan lain-lain lagi.

Sambutan World Tourism Day 2015 di Taylor’s University pada 29 September 2015

Wakil daripada Taylor’s
University memberikan
penerangan kepada YB Datuk
Mas Ermieyati, Timbalan
Menteri Pelancongan dan
Kebudayaan berkenaan
dengan jenis cheese yang
terdapat di booth Switzerland.
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37