Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Bantuan Kewangan Sebanyak RM1,500.00 Di Bawah Inisiatif Bajet 2022 Bagi Pemandu Pelancong Berlesen

Sukacita dimaklumkan bahawa 7,100 orang pemandu pelancong berlesen di bawah MOTAC telah menerima bayaran bantuan sebanyak RM1,500.00. Pemandu pelancong yang menerima bayaran ini adalah yang memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan. Tempoh bayaran adalah dari bulan Mac sehingga Jun 2022. Bersama-sama ini dilampirkan senarai pemandu pelancong tersebut yang disusun berdasarkan urutan abjad. Sekian, terima kasih.
Pemandu Pelancong Berlesen yang layak berdasarkan syarat-syarat yang ditetapkan untuk menerima bayaran bantuan RM1,500.00 di bawah inisiatif Bajet 2022 tetapi belum menerima bantuan adalah dimohon untuk melengkapkan borang berserta dokumen di pautan https://forms.gle/ULD46kmgxRDsyV7s7. Pemandu Pelancong yang telah menerima bayaran bantuan ini TIDAK PERLU mengisi borang ini. Permohonan ini dibuka sehingga 31 Mac 2022 dan jika terdapat pertanyaan sila hantar ke Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Sekian, terima kasih.Syarat Kelayakan
  1. Hanya Warganegara Malaysia (Pemegang MyKad) sahaja yang layak menerima bantuan kewangan ini.

  2. Pemohon hendaklah memiliki lesen Pemandu Pelancong Bandar/ Pemandu Pelancong Alam Semulajadi Setempat/ Pemandu Pelancong Khas Langkawi/ Pemandu Pelancong Khas Wilayah Sarawak atau Sabah (RSTG) yang masih sah berkuatkuasa dengan MOTAC.

  3. Penerima bantuan kewangan di bawah inisiatif Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi Tambahan (PEMERKASA+) 2021 akan terus layak menerima bantuan ini. Bantuan ini juga di panjangkan kepada pemegang lesen Pemandu Pelancong yang masih sah laku pada 31 Oktober 2021 layak menerima bantuan kewangan ini.

  4. Lesen Pemandu Pelancong yang telah tamat tempoh sah laku sebelum atau pada 1 November 2021 dan tidak mengemukakan pembaharuan lesen pemandu pelancong berserta dengan bayaran fi proses sebelum tarikh tersebut tidak akan dipertimbangkan.

  5. Pemberian bantuan kewangan ini hanya diberikan kepada individu yang layak sahaja. Proses bayaran peringkat pertama sebanyak RM1,000.00 bermula pada bulan Februari 2022 dan baki bayaran RM500.00 akan dilakasanakan pada bulan Mei 2022.

Kemaskini Terakhir :