Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Bantuan Kewangan Kepada Penggiat Industri Pelancongan Di Kuala Lumpur

23 NOVEMBER 2021 - Inisiatif prihatin bagi mengurangkan beban penggiat-penggiat industri pelancongan yang terkesan susulan pandemik COVID-19 masih diteruskan oleh Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) kepada Pemandu Pelancong, Pengusahaan Pelancongan, Program Malaysia Rumah Kedua ku (MM2H), Pengusaha Spa dan Pusat Urut Kaki serta Program Pengalaman Homestay Malaysia yang telah berdaftar dengan MOTAC.

Majlis Penyampaian Bantuan Kewangan Kepada Penggiat Industri Pelancongan yang telah diadakan di Hotel InterContinental Kuala Lumpur yang telah dihadiri oleh YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya adalah merupakan majlis yang ke-empat bagi tahun 2021 selepas majlis yang sama dianjurkan oleh MOTAC di Langkawi, Kuching dan Kuala Terengganu. Majlis yang diadakan ini adalah bertujuan untuk mengiktiraf, menghargai sumbangan dan bantuan berterusan oleh pihak kerajaan melalui MOTAC kepada penggiat industri pelancongan dalam mengharungi penularan pandemik COVID-19 bagi membantu memulihkan kembali keseluruhan rantaian sektor pelancongan negara.

MOTAC sentiasa bersama-sama dengan penggiat industri, mengharungi tempoh sukar ketika itu dengan mengemukakan pelbagai cadangan dan pelan yang perlu dilaksanakan bagi meringankan beban yang ditanggung, sehinggalah tujuh (7) Insentif bantuan kewangan berjumlah RM61 juta dapat memanfaatkan seramai 29,286 penggiat industri.

Selain itu, Pelaksanaan Projek Rintis Gelembung Pelancongan Antarabangsa yang telah bermula pada 15 November 2021 adalah signifikan sebagai penanda aras untuk pembukaan sempadan negara dalam masa tiga bulan yang akan datang. Kelancaran projek rintis Gelembung Pelancongan Antarabangsa di Langkawi akan memudahkan pembukaan semula sempadan negara kepada pelancong-pelancong luar negara. Ini juga merupakan berita gembira buat penggiat industri yang telah berjuang dengan penuh kesabaran susulan penutupan pintu sempadan negara sejak tercetusnya pandemik COVID-19 selama hampir dua tahun yang lalu.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :