Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Festival Kesenian Rakyat Kelate (FKRK) @ Online 2021 Mampu Tarik Pelancong Antarabangsa

16 Julai 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) melalui Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) menganjurkan Festival Kesenian Rakyat Kelate (FKRK) @ Online 2021. Program tahunan yang terhenti seketika pada tahun 2020 ini kembali memeriahkan industri seni dan budaya tempatan dengan himpunan kekayaan dan keunikan seni budaya masyarakat Kelantan melalui saluran media sosial JKKN TV.

FKRK 2021 menyajikan penonton dengan pelbagai pengisian yang dapat menghidupkan aktiviti kekeluargaan semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang berkuatkuasa di seluruh negara. Antara elemen kesenian dan kebudayaan masyarakat Kelantan yang ditampilkan ialah Makyung, Dikir Barat, tarian rakyat, lagu rakyat, alat muzik tradisional, Rebana Ubi, Dikir Laba, Gasing Uri, Makanan Tradisional, artis kelahiran Kelantan, lokasi pelancongan menarik dan banyak lagi.

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri dalam ucapan perasmiannya berkata, penganjuran pelbagai acara seni dan budaya seperti festival ini adalah salah satu usaha kerajaan membuka lebih banyak peluang kepada penggiat industri dalam mengetengahkan produk seni dan budaya ke peringkat antarabangsa.

Beliau turut menggalakkan agar program kesenian tradisional yang terdapat di negara ini dapat dipromosi dan dipopularkan di luar negara melalui pelbagai medium selari dengan perkembangan teknologi semasa. Ini adalah juga penting bagi memastikan nilai- nilai kesenian dan kebudayaan subur dan terus berkembang dalam kalangan masyarakat Malaysia.

"Aplikasi teknologi masa kini sememangnya mampu membantu dalam mempromosikan produk seni budaya di negeri Kelantan. Saya percaya dengan kualiti produk dan kaedah promosi secara digital dapat membantu negara dalam menyumbang ke arah tarikan kehadiran pelancong," kata YB Dato' Sri Hajah Nancy.

Dalam menyampaikan mesej kepada masyarakat Malaysia mengenai kepentingan imunisasi terhadap COVID-19, animasi wayang kulit Wok Yoh, Samad & Said terbitan Art Media Productions serta video kempen daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berkenaan vaksinasi turut menjadi sebahagian rancangan yang disiarkan.

Program ini turut dimuatkan dengan slot tazkirah kerohanian oleh pendakwah terkenal Ustaz Haslin Bollywood, Ustaz Nabil Ahmad dan YBhg. Dato' Tuan Asmawi Tuan Omar.

Untuk maklumat lanjut mengenai FKRK 2021, orang ramai boleh layari laman sesawang www.jkkn.gov.my atau laman sosial www.facebook.com/mysenibudaya dan www.facebook.com/jkknkelantan.


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Kemaskini Terakhir :