Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Gelembung Pelancongan Untuk Keluarga Malaysia Bakal Dibuka Dengan Pematuhan Terhadap SOP Khusus

3 September 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) menyambut baik pengumuman oleh YAB Perdana Menteri berkaitan pembukaan sektor pelancongan di beberapa destinasi di bawah program travel bubble berdasarkan syarat-syarat yang ditetapkan. Sebagai permulaan, Pulau Langkawi telah dipilih sebagai projek rintis untuk dibuka kembali kepada pelancong tempatan bermula 16 September 2021, manakala destinasi pelancongan yang lain akan dibenarkan beroperasi apabila kadar vaksinasi lokaliti mencapai 80% imuniti kelompok.

YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya berkata, pengumuman ini merupakan satu berita gembira buat Keluarga Malaysia serta dapat memberikan kelegaan dan sinar buat penggiat industri pelancongan yang yang telah lama terjejas susulan penutupan keseluruhan rantaian sektor pelancongan akibat penularan pandemik COVID-19 sejak beberapa bulan yang lalu.

Pelan Pemulihan Pelancongan (PPP) yang digariskan oleh MOTAC pada awal tahun ini merangkumi tiga fasa pelaksanaan bagi memulihkan semula sektor pelancongan negara secara berperingkat. Inisiatif berkenaan merupakan salah satu usaha berterusan Kementerian dalam mengembalikan keyakinan pelancong terhadap tahap keselamatan di sesuatu destinasi pelancongan. Ia juga bagi memastikan sektor pelancongan negara mampu menjana semula pendapatan secara berterusan kepada negara selepas sektor ini dapat dibuka secara berperingkat selaras dengan Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang diumumkan oleh kerajaan pada Jun lalu.

Dalam pada itu, MOTAC juga telah menyediakan SOP khusus bagi tujuan projek rintis pelancongan di Langkawi dan ianya sedang diteliti oleh pihak MKN. Pembukaan semula sektor pelancongan Langkawi ini akan membenarkan aktiviti-aktiviti utama yang menjadi tarikan pengunjung bakal diumumkan secara lebih terperinci tertakluk kepada perubahan semasa. Antaranya ialah:

  • Penginapan di hotel dan homestay termasuk semua fasiliti dalam premis hotel dan homestay, Bussines Events (MICE) serta acara-acara pelancongan dan kebudayaan;
  • Produk tarikan utama pelancong seperti aktiviti pantai, sukan air, snorkeling, selam skuba, pelancongan memancing, pusat edutainment, taman rekreasi, extreme/ adventure/ nature parks, farms, akuarium, zoo dan lain-lain kegiatan riadah, rekreasi serta sosial;
  • Aktiviti Pelancongan Minat Khas (golfing, scuba diving, cycling, angling, yachting dan sebagainya);
  • Aktiviti Eko Geo-Kembara (bird watching, caving, mountain climbing, white-water rafting, hiking, jungle trekking, camping dan sebagainya);
  • Premis hasil seni, budaya dan warisan seperti muzium, perpustakaan, galeri seni, pusat/kampung seni warisan budaya, pementasan persembahan budaya dan lain- lain;
  • Taman Tema dan Pusat Hiburan Keluarga; dan
  • Lawatan bersifat akademik seperti Geopark Discovery Center, Balai Seni, Laman Padi.

Pada masa yang sama, pihak MOTAC juga sedang menyediakan pakej pelancongan yang lebih menarik buat seluruh Keluarga Malaysia sebagai menghargai sokongan dalam merancakkan semula aktiviti pelancongan domestik apabila kebenaran diberikan kelak.

Hasil perkembangan Projek Rintis Gelembung Pelancongan Domestik serta pematuhan terhadap SOP norma baharu di Langkawi akan dijadikan kayu ukur sebagai persediaan rapi bagi pembukaan pulau-pulau peranginan yang lain secara berperingkat umpamanya Pulau Redang, Pulau Kapas, Pulau Tioman, Pulau Pangkor, Pulau Rawa, Pulau Perhentian, Pulau Sipadan seterusnya dikembangkan ke destinasi-destinasi pelancongan utama yang lain seperti Bukit Fraser, Desaru, Melaka, Pulau Pinang, Sabah dan sebagainya.

MOTAC akan sentiasa membuat pemantauan dan mengadakan beberapa lagi sesi libat urus dengan para penggiat industri pelancongan serta stakeholders yang berkaitan bagi meluaskan gelembung pelancongan ini secara berfasa selepas ini.

Sebagai sebuah Keluarga Malaysia yang prihatin, MOTAC ingin menyeru agar patuhilah segala SOP yang telah ditetapkan oleh pihak kerajaan terutama berkaitan kebenaran pelancongan yang akan dibenarkan tidak lama lagi agar kita sama-sama dapat memutuskan rantaian penularan pandemik COVID-19 serta dapat membantu ke arah pemulihan keseluruhan rantaian ekonomi negara.


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :