Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Kebenaran Rentas Negeri Dapat Merancakkan Kembali Aktiviti Pelancongan Domestik Negara

23 September 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) menyambut baik pengumuman oleh YAB Perdana Menteri berhubung kebenaran rentas negeri dan pembukaan semula pusat pelancongan apabila kadar vaksinasi negara mencapai 90% populasi dewasa.

YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya menyifatkan pengumuman terbaharu itu sebagai indikasi positif bahawa industri ini akan kembali rancak menerusi aktiviti pelancongan domestik, sekaligus dapat segera dipulihkan. Perkembangan ini juga melegakan para pemain industri untuk menggiatkan semula aktiviti ekonomi mereka.

Kelonggaran baharu yang diumumkan oleh Perdana Menteri berkaitan aktiviti pelancongan adalah seperti berikut:
  1. Membenarkan pembukaan pusat-pusat pelancongan, pulau-pulau atau kawasan pelancongan berserta aktiviti rentas negeri dibenarkan dengan syarat mencapai 90 peratus kadar vaksinasi dewasa berdasarkan data dan analisis yang telah dibuat oleh KKM;
  2. Operasi perniagaan spa, pusat kesihatan (wellness), dan urut kesihatan dibenarkan kepada pengunjung dan operator yang telah menerima dos lengkap vaksin bermula 1 Oktober 2021; dan
  3. Pusat/premis/produk pelancongan seperti zoo, perladangan, akuarium, snorkeling, selam skuba, pelancongan memancing dan taman rimba, dibenarkan beroperasi di semua fasa PPN berkuatkuasa 1 Oktober 2021 dengan semua pengusaha/operator dan pelawat/pengunjung lengkap divaksin.

YB Dato' Sri Hajah Nancy yakin keputusan untuk membenarkan pergerakan rentas negeri juga disambut baik keseluruhan rantaian pemain industri yang selama ini sudahpun bersiap sedia untuk kembali menyumbang kepada sektor pelancongan seni dan budaya di negara ini.

Tambahnya, dengan kembalinya semula aktiviti pelancongan yang melibatkan pergerakan manusia atau mobiliti, keputusan ini sudah tentunya akan mengatasi isu pekerjaan dan pendapatan bagi mereka yang berada dalam rantaian industri ini yang telah terjejas teruk sejak setahun lalu akibat penularan pandemik COVID-19.

"Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada YAB Perdana Menteri serta semua ahli Jemaah Menteri yang telah memberi sokongan padu kepada MOTAC sehingga membolehkan industri ini bernafas semula seiring dengan Pelan Pemulihan Pelancongan di bawah MOTAC yang dirangka sejak Julai tahun lalu sebagai langkah untuk merancakkan semula atau rebound industri pelancongan dan kebudayaan negara," ujar YB Dato' Sri Hajah Nancy.

Dengan kelonggaran yang bakal dinikmati ini, adalah dinasihatkan agar seluruh penggiat industri pelancongan dan kebudayaan untuk melakukan persediaan awal yang sudah tentunya berkaitan pematuhan SOP dan pengamalan norma-norma baharu terutamanya menjelang fasa endemik kelak. Semua pihak perlu menjalankan tanggungjawab dan saling bekerjasama bagi memulihkan kembali industri pelancongan dan kebudayaan negara ini.

"Saya menyeru seluruh Keluarga Malaysia untuk memanfaatkan sepenuhnya kelonggaran yang diberikan ini agar segala perancangan yang dilakukan oleh pihak kerajaan akan berjalan dengan lancar. Teruskan pematuhan terhadap SOP yang ditetapkan serta laksanakan aktiviti dengan penuh bertanggungjawab agar kita semua dilindungi daripada wabak pandemik COVID-19," jelas YB Dato' Sri Hajah Nancy.


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :