Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Kebenaran Rentas Negeri Mampu Rancakkan Kembali Sektor Pelancongan Negara

11 Oktober 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) menyambut baik pengumuman oleh YAB Perdana Menteri untuk membenarkan Keluarga Malaysia yang telah menerima vaksinasi lengkap melakukan pergerakan rentas negeri termasuk aktiviti pelancongan tanpa perlu memohon kebenaran daripada PDRM bermula pada 11 Oktober 2021. Walau bagaimanapun, kebenaran ini adalah tertakluk kepada individu yang telah lengkap 2 dos vaksinasi. Manakala, anak-anak di bawah umur 18 tahun boleh turut serta bersama-sama ibu bapa atau penjaga masing- masing yang telah lengkap divaksinasi.

Dalam masa yang sama, kerajaan juga turut bersetuju untuk membenarkan rakyat Malaysia melakukan perjalanan ke luar negara termasuk melancong tanpa melalui #MyTravelPass Jabatan Imigresen Malaysia (JIM). Walau bagaimanapun, pengembara masih perlu mematuhi SOP yang ditetapkan serta menjalani kuarantin wajib sebaik pulang ke tanah air.

Menurut YB Dato Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, pengumuman terbaharu oleh YAB Perdana Menteri adalah merupakan khabar gembira yang telah lama dinanti oleh seluruh penggiat industri yang terlibat bagi merancakkan kembali sektor pelancongan, seni dan budaya tempatan. Ia juga dapat menjamin kelangsungan hidup pekerja-pekerja dalam rantaian sektor ini yang telah lama terjejas akibat penularan pandemik COVID-19.

Bagi memulihkan kembali sektor ini, salah satu fokus yang digariskan dalam Pelan Pemulihan Pelancongan oleh MOTAC adalah untuk mengembalikan keyakinan pelancong terhadap tahap keselamatan di sesuatu destinasi pelancongan, selain berusaha untuk memastikan sektor pelancongan negara mampu menjana semula pendapatan secara berterusan. MOTAC juga akan terus merangka kempen promosi yang lebih agresif dan strategik bagi merancakkan kembali sektor pelancongan negara.

"Saya berharap dengan pelaksanaan pembukaan rentas negeri ini, ianya boleh membantu dalam memulihkan kembali sektor pelancongan, seni dan budaya seterusnya dapat membina kembali kekuatan ekonomi negara" jelas YB Dato Sri Hajah Nancy.

MOTAC juga ingin menggalakkan para pengunjung yang ingin melakukan aktiviti pelancongan agar menjalani ujian pengesanan COVID-19 sebelum memulakan perjalanan. Tindakan ini secara tidak langsung dapat membantu kerajaan untuk memutuskan rantaian serta mengawal penularan pandemik COVID-19 dalam kalangan masyarakat.

Patuhilah segala SOP yang dikeluarkan dari semasa ke semasa oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) serta kementerian dan agensi yang berkaitan.


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :