Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Kelonggaran SOP Fasa 1 Bagi Industri Kreatif Beri Sinar Kepada Penggiat Seni Dan Budaya

8 September 2021 - Pengumuman yang dibuat oleh YAB Perdana Menteri berkaitan kelonggaran SOP Fasa 1 untuk para penggiat Industri Kreatif untuk menjalankan aktiviti disambut baik oleh Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC). Kelonggaran yang akan bermula pada 9 September 2021 ini dapat memberi sinar kepada penggiat industri seni dan budaya yang terkesan sepanjang negara dilanda pandemik COVID-19 sejak awal tahun lalu.

Dalam tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebelum ini, pihak MOTAC telah melakukan pelbagai inisiatif pemberian bantuan kepada penggiat industri seni dan budaya yang terjejas. Sebagai contoh, pada tahun 2020, MOTAC telah meluluskan bantuan kewangan sebanyak RM 2.213 juta kepada 217 buah badan bukan kerajaan bagi tujuan penyemarakkan industri seni, budaya dan warisan.

MOTAC juga melaksanakan pemberian bantuan bagi menjaga kebajikan penggiat seni dan budaya melalui Tabung Kumpulan Wang Amanah Kebudayaan dan Kebajikan Penggiat Seni (KWAKKPS). Antara yang mendapat manfaat tabung ini ialah para penghibur, penyanyi, pelakon dan pelawak.

Selain itu, MOTAC juga telah berusaha memohon kebenaran Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk membenarkan persembahan buskers diadakan di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) terpilih sebagai usaha membantu penggiat-penggiat seni yang terkesan. Akhirnya, pihak kerajaan telah bersetuju membenarkan persembahan muzik secara solo/duet di beberapa Pusat Vaksinasi yang terpilih. Usaha ini memberi peluang kepada penggiat seni muzik memperolehi semula sumber pendapatan bagi kelangsungan hidup mereka dan sedikit sebanyak mampu memberi ruang dan peluang kepada Persatuan-persatuan Buskers dalam meneruskan kesinambungan warisan seni budaya ketika berada dalam situasi yang sukar ini.

Terdapat enam (6) lokasi Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Mega yang terpilih iaitu di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC), World Trade Centre (WTC), Setia City Convention Centre (SCCC), The Mines dan Ideal Convention Centre Shah Alam (IDCC). Semua pemuzik/busker ini adalah tertakluk kepada pematuhan terhadap Prosedur Operasi Standard (SOP) persembahan sedia ada serta syarat-syarat lain yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN). Melalui pelaksanaan ini, seramai 3348 orang pemuzik/busker telah mendapat manfaat daripada program ini dengan sejumlah bantuan sebanyak RM642,000.00.

Pengumuman yang dibuat oleh YAB Perdana Menteri berhubung aktiviti yang dibenarkan bagi penggiat industri yang telah lengkap dua dos vaksin dapat memberikan satu kelegaan buat mereka yang terlibat. Berikut adalah antara perkara yang boleh dimanfaat oleh para penggiat seni dan budaya:

  1. Pembangunan dan penyiaran kandungan kreatif secara rakaman atau siaran langsung;
  2. Penyiaran secara rakaman atau siaran langsung berbentuk penyampaian maklumat dan hiburan dengan kehadiran penonton yang telah lengkap vaksin dengan kapasiti penonton 30% di ruang studio;
  3. Penggambaran industri kreatif di dalam dan di luar studio;
  4. Indoor busking;
  5. Persembahan di lounge hotel;
  6. Aktiviti persembahan langsung seperti seni teater, muzikal, muzik dan komedi (secara pra-daftar) dengan penonton yang telah lengkap vaksin serta kapasiti penonton 30% di ruang premis; dan
  7. Aktiviti pameran seni di dewan pameran, muzium dan galeri seni (secara temu janji) dengan pengunjung yang telah lengkap vaksin dengan kapasiti pengunjung 30% di ruang premis.

YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya berkata dengan adanya kelonggaran ini, ekosistem industri seni dan budaya dapat diperkasakan dalam mempromosi keunikan negara dan akhirnya dapat menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara. Pendekatan ini juga adalah selaras dengan Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang bakal memberi impak positif kepada keseluruhan rantaian yang terlibat dengannya.

"Saya menggesa semua penggiat industri yang terlibat untuk terus mematuhi syarat dan SOP yang ditetapkan bagi sama-sama kita mengekang penularan pandemik COVID-19 ini," jelas YB Dato' Sri Hajah Nancy.

#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyatDikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :