Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

MOTAC Bersama Pihak Industri Bersiap Sedia Ke Arah Pembukaan Pulau-Pulau Peranginan Utama Negara

14 Ogos 2021 - Selaras dengan pengumuman khas yang dibuat oleh YAB Perdana Menteri pada 8 Ogos 2021 mengenai kemudahan bagi individu yang telah menerima vaksin lengkap dengan membenarkan aktiviti pelancongan dalam negeri yang melibatkan hotel dan homestay, Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) hari ini mengadakan sesi libat urus secara maya dengan 15 wakil persatuan dalam kalangan penggiat industri.

Sesi libat urus secara maya ini turut dihadiri oleh YBhg. Dato' Dr Noor Zari Bin Hamat, Ketua Setiausaha MOTAC bersama barisan Pengurusan Tertinggi Kementerian dan pejabat MOTAC Negeri.

YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya berkata, sesi libat urus ini penting bagi membolehkan penggiat industri bersiap sedia ke arah pembukaan sektor pelancongan terutama yang melibatkan pulau-pulau peranginan utama negara dalam masa terdekat. Sesi yang diadakan secara maya ini juga bertujuan untuk mendapatkan maklumbalas daripada pihak industri agar persediaan rapi dapat dilakukan sebelum pembukaan sektor pelancongan dilaksanakan kelak. Apa yang paling penting adalah semua pihak yang terlibat dapat bergerak dalam satu arah yang sama bagi memastikan setiap perancangan serta strategi yang direncanakan berjalan dengan lancar.

Selain daripada itu, beliau turut berkata MOTAC sentiasa bekerjasama dengan pelbagai Jabatan/Agensi di peringkat Persekutuan dan Negeri supaya program vaksinasi dapat dipergiatkan terutama melibatkan pulau-pulau peranginan utama negara seperti Langkawi, Pangkor, Redang, Tioman dan Perhentian. Keseluruhan pulau-pulau tersebut dijangka dapat mencapai tahap imuniti kelompok pada akhir bulan Ogos ini. Oleh yang demikian, dijangkakan pembukaan semula pulau-pulau peranginan tersebut dapat dilaksanakan pada awal bulan September dan ianya juga tertakluk kepada keputusan semasa kerajaan berdasarkan SOP semasa yang akan ditentukan oleh pihak Kerajaan.

Menurut beliau, cadangan pembukaan semula sektor pelancongan hendaklah dilaksanakan dengan teliti dan berhati-hati bagi mengelakkan berlakunya penularan pandemik COVID-19 dan menyebabkan penutupan semula dibuat dan akan menjejaskan keseluruhan rantaian sektor pelancongan yang terlibat. Dalam masa yang sama, MOTAC juga sedang mengemaskini dan menyiapkan SOP-SOP yang berkaitan sektor pelancongan.

Persatuan dalam kalangan industri pelancongan yang menyertai sesi libat urus secara maya pada hari ini adalah :
 1. Persatuan Hotel Malaysia (MAH)
 2. Persatuan Pemilik Hotel Malaysia (MAHO)
 3. Persatuan Hotel Bajet & Bisnes Malaysia (MyBHA)
 4. Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA)
 5. Persatuan Syarikat Pengendalian Pelancongan Bumiputera Malaysia (BUMITRA)
 6. Malaysian Inbound Tourism Association (MITA)
 7. Majlis Pelancongan Malaysia (MTC)
 8. Malaysian Indian Tour & Travel Association (MITTA)
 9. Malaysia Inbound Chinese Association (MICA)
 10. Persatuan Agensi Pelancongan Malaysia (MATA)
 11. Malaysia Association of Convention & Exhibition Organisers & Suppliers (MACEOS)
 12. Malaysian Association of Amusement Theme Park & Family Attractions (MAATFA)
 13. Persatuan Spa Malaysia (AMSPA)
 14. Persatuan Wellness dan Spa Malaysia (MAWSPA)
 15. Majlis Kebangsaan Pemandu-Pemandu Pelancong Malaysia (MTGC)


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :