Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

MOTAC Laksana Aktiviti Pemantauan Gelembung Pelancongan Langkawi

5 Oktober 2021 - Pasukan Penguatkuasaan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) telah menjalankan pemantauan terhadap aktiviti Pelancongan Domestik di Pulau Langkawi selama tiga hari bermula pada 1 hingga 3 Oktober 2021. Pemantauan diadakan di laluan pintu masuk laut dan udara ke Langkawi dan tempat- tempat yang menjadi tumpuan pelancong.

Aktiviti pemantauan yang telah dijalankan adalah bertujuan untuk memberi mesej kepada para penggiat industri pelancongan bahawa MOTAC sentiasa memberi penekanan terhadap aspek penguatkuasaan serta pematuhan Akta Industri Pelancongan 1992 (Akta 482) dari semasa ke semasa. Fokus pemantauan adalah untuk melihat sejauh mana Tour Operating Business & Travel Agency Business (TOBTAB) patuh terhadap SOP yang ditetapkan disamping mendapatkan reaksi orang ramai yang melancong dalam suasana norma baharu.

Antara lokasi yang dijalankan pemantauan adalah di sekitar Kilim Geoforest Park, Tanjung Rhu, Langkawi SkyCab, Langkawi Wildlife Park, Pantai Cenang, Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi dan Terminal Jeti Kuah Langkawi.

Pasukan penguatkuasa turut meninjau premis-premis pelancongan bagi melihat perkembangan terkini perniagaan yang dijalankan serta turut memaklumkan kemudahan-kemudahan dan kelonggaran yang diberikan oleh kerajaan melalui MOTAC sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Antaranya adalah pengecualian Fi pembaharuan lesen, diskaun pengurangan kompaun 40%, bantuan kewangan PEMERKASA dan PEMULIH.

Berdasarkan soal selidik yang dijalankan, terdapat pelancong yang menggunakan khidmat pengusaha pelancongan yang tidak berlesen dan tidak berdaftar dengan MOTAC. Sebahagian besar dilihat lebih cenderung untuk membuat tempahan tiket pengangkutan, penginapan, dan tiket lawatan secara persendirian.

Sementara itu, pengusaha-pengusaha yang tidak berlesen dinasihatkan untuk memohon lesen dengan MOTAC bagi mengelakkan sebarang tindakan penguatkuasaan dikenakan.

Hasil soal selidik juga mendapati kebanyakan pelancong yang berkunjung ke Langkawi menerusi Gelembung Pelancongan berpuas hati terhadap khidmat pengusaha pelancongan yang disediakan di sepanjang percutian mereka.

Pelaksanaan aktiviti pemantauan SOP ini juga bertujuan untuk memastikan Keluarga Malaysia dapat melancong ke Langkawi dengan selamat dan secara tidak langsung boleh membantu dalam menjana semula pendapatan negara melalui aktiviti pelancongan domestik. Ianya juga selaras dengan sasaran mencapai kehadiran seramai 400,000 pelancong ke Langkawi sehingga Disember 2021. Dalam masa yang sama, kejayaan Gelembung Pelancongan Langkawi ini boleh dijadikan sebagai penanda aras untuk membolehkan destinasi-destinasi pelancongan yang lain mengadaptasikan Standard Operating Procedure (SOP) dan kaedah pengurusan yang baik setelah negara mencapai kadar vaksinasi lengkap penduduk dewasa sebanyak 90%.

MOTAC ingin menyeru kepada orang ramai agar sentiasa mengunakan perkhidmatan pengusaha pelancongan yang berlesen dan berdaftar dengan MOTAC dan sentiasa mendapatkan maklumat atau perkembangan terkini melalui laman web rasmi MOTAC di www.motac.gov.my.

Patuhilah segala SOP yang telah ditetapkan oleh pihak kerajaan agar kita sama-sama dapat memutuskan rantaian penularan pandemik COVID-19 serta dapat membantu ke arah pemulihan keseluruhan rantaian ekonomi negara.


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :