Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

MOTAC Memandang Serius Berhubung Isu Kesihatan Pelancong Semasa Berada Di Pulau Perhentian

1 Oktober 2022 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) ingin merujuk kepada beberapa laporan portal berita dalam talian berhubung isu sekumpulan pelancong mengalami gejala pening, muntah serta demam selepas pulang bercuti dari Pulau Perhentian, Terengganu baru-baru ini.

Ekoran dari itu, MOTAC telah menghubungi Jabatan Pelancongan Negeri Terengganu (JPNT) bagi mendapatkan gambaran jelas tentang isu yang berlaku. Setelah itu, pihak JPNT memaklumkan bahawa pihaknya telah berkomunikasi dengan beberapa agensi di peringkat negeri seperti Pejabat Daerah Besut dan Pejabat Kesihatan Daerah Besut dan dimaklumkan bahawa agensi-agensi yang bertanggungjawab telah dan sedang mengambil tindakan bagi mengenalpasti punca utama berlakunya kejadian tersebut.

MOTAC memandang serius berhubung perkara yang melibatkan tahap keselamatan dan kesihatan pelancong sama ada domestik atau dari luar negara. Kejadian seperti ini perlu ditangani secara tuntas bagi memastikan hasrat kerajaan untuk memulihkan industri pelancongan negara dalam masa terdekat dapat dicapai.

#ComingBackStronger
#BekerjaUntukRakyat
#KeluargaMalaysia


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :