Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

MOTAC Sambut Baik Kebenaran Aktiviti Pelancongan Bagi Individu Mendapat Vaksinasi Lengkap

9 Ogos 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada kerajaan di bawah pimpinan YAB Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di atas pengumuman khas berhubung kemudahan- kemudahan bagi individu yang telah menerima vaksinasi lengkap. Pelaksanaan ini akan bermula pada 10 Ogos 2021.

Berdasarkan pengumuman tersebut, ianya dapat memberi manfaat kepada penggiat industri pelancongan yang berada dalam negeri-negeri yang telah beralih kepada Fasa 2 dan seterusnya. Aktiviti pelancongan dalam negeri yang sama DIBENARKAN adalah melibatkan homestay dan hotel bagi individu yang telah menerima vaksinasi lengkap. Pengusaha homestay dan hotel perlu pastikan mereka yang ingin memasuki premis MESTI menunjukkan sijil digital vaksinasi COVID-19 (digital certificate COVID-19 vaccination) yang menunjukkan bahawa individu tersebut telah menerima vaksinasi lengkap.

YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya berkata, dengan pengumuman yang dibuat oleh YAB Perdana Menteri, MOTAC melihat ianya merupakan satu langkah awal yang dapat memberikan kelegaan buat pihak industri yang telah lama terjejas berikutan penutupan sektor tersebut sebelum ini. Pembukaan sektor pelancongan domestik yang dibuat secara berperingkat mengikut fasa ini dapat memberikan sinar buat penggiat industri pelancongan selaras dengan Pelan Pemulihan Pelancongan yang telah digariskan oleh MOTAC.

MOTAC juga yakin dan percaya bahawa pihak kerajaan akan sentiasa memikirkan kaedah dan cara yang terbaik bagi memulihkan keseluruhan aktiviti pelancongan termasuklah juga aktiviti keseniaan dan kebudayaan yang akan dipertimbangkan untuk dibuka secara berperingkat dengan persediaan rapi.

Sesungguhnya kelonggaran yang diberikan ini sedikit sebanyak dapat memberikan suntikan semangat kepada semua pihak yang terlibat bagi merancakkan semula sektor pelancongan, seni dan budaya di negara ini. Secara tidak langsung ianya juga dapat meningkatkan keyakinan masyarakat yang telah menerima vaksinasi lengkap untuk menyokong aktiviti pelancongan domestik.

Bersamalah kita memanfaatkan kemudahan yang diberikan ini dengan terus mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan oleh pihak kerajaan. MOTAC menyeru kepada orang ramai yang akan memulakan aktiviti pelancongan di kawasan yang dibenarkan agar melanconglah dengan selamat.


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :