Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

MOTAC Semarak Seni Budaya Negara Melalui Kompleks JKKN

20 Mei 2023 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) dengan kerjasama Kerajaan Negeri Sembilan dan Majlis Bandaraya Seremban menganjurkan program Penyemarakan Seni Budaya bermula pada 19 dan 20 Mei 2023 bertempat di Kompleks Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN), Negeri Sembilan.

Penyemarakan Seni Budaya merupakan platform utama dalam mempromosi dan mempertingkatkan kesedaran, pengetahuan masyarakat terhadap kepentingan seni budaya dalam kehidupan melalui pelaksanaan program di setiap kompleks JKKN negeri. Selain Negeri Sembilan, program ini akan diperluas di 11 buah kompleks JKKN seluruh negara kecuali Selangor, Johor dan Sarawak yang masih belum mempunyai kompleks sendiri.

Program ini antara lainnya bertujuan untuk menyemarakkan Kompleks JKKN sebagai Pusat Kecemerlangan (Centre of Excellence) seni, budaya dan warisan yang melahirkan lebih ramai tenaga pakar dalam bidang berkaitan. Kompleks ini juga berperanan sebagai pusat rujukan serta penyelidikan dalam menghasilkan karya kreatif, inovatif, berkualiti dan berprestij.

YB Tuan Chew Seh Yong, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Sumber Manusia, Perladangan Dan Hal Ehwal Bukan Islam dalam ucapan perasmiannya berkata, Kerajaan Negeri menyambut baik untuk menjadi tuan rumah bersama MOTAC. Negeri Sembilan yang kaya dengan khazanah seni budaya yang unik dan tersendiri, secara tidak langsung dapat memasarkan warisan budaya tempatan.

"Saya melihat usaha MOTAC ke arah pemeliharaan dan pemuliharaan estetika khazanah warisan tradisi negara ini merangkumi pelbagai aspek. Program Penyemarakan Seni Budaya 2023 ini diharapkan berupaya menyumbang kepada peningkatan ekonomi berlandaskan produk seni budaya di Negeri Sembilan. Kerajaan Negeri sentiasa bersedia untuk sama-sama menjayakan industri kreatif negara," jelas YAB Dato' Seri Haji Aminuddin.

Sementara itu, YB Tuan Khairul Firdaus bin Akbar Khan, Timbalan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya menyatakan bahawa Program Penyemarakan Seni Budaya yang tertumpu di kompleks JKKN seluruh negara akan menyediakan peluang dan ruang berkarya kepada semua pemain industri daripada setiap peringkat. Program ini juga akan menjadi satu asas mendekatkan khalayak seni budaya dengan pemimpin setempat dalam menjayakan falsafah Malaysia MADANI yang diinspirasikan oleh kerajaan perpaduan.

Tambah YB Tuan Khairul Firdaus bin Akbar Khan, melalui program ini MOTAC berharap dapat menjayakan aspirasi negara untuk mengangkat aset-aset warisan seni budaya yang bersesuaian melalui pengiktirafan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa. Usaha ini adalah penting bagi memastikan kesinambungan, keunikan dan keaslian yang diwarisi terus terpelihara selaras dengan Dasar Kebudayaan Negara (DAKEN).

Antara pengisian menarik yang telah diatur sepanjang dua hari program ialah pertandingan tarian, Street Fashion Show, pertandingan pakaian beragam, Sarong Fun Run, Explorace Seni Budaya dan konvoi motor, vespa serta kereta klasik dari Negeri Selangor. Turut memeriahkan program ialah aktiviti seni niaga (arts market), wacana ilmu (bengkel Caklempong, Dikir Rebana, Seni Berbahasa, Pemakaian Busana) serta perarakan Ibu Soko, Dato Adat, Pesilat, Lion Dance, Randai dan Pergendangan India.


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :