Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Pakej Perlindungan Rakyat Dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) Beri Sinar Kepada Sektor Pelancongan

Peranan dan tanggungjawab Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) adalah untuk memastikan sektor pelancongan, seni dan budaya terus menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara. Oleh yang demikian, dari awal pandemik ini melanda dunia, MOTAC komited untuk memastikan sektor ini dapat terus berdaya tahan.

Menerusi jalinan kerjasama erat dengan pihak persatuan daripada kalangan penggiat industri pelancongan dan kebudayaan dalam menyuarakan harapan mereka, MOTAC berharap inisiatif Pakej Perlindungan Rakyat Dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri dapat segera disalurkan bagi memberi suntikan semangat kepada mereka untuk bangkit semula dan berganding bahu bersama-sama kerajaan, memulihkan industri pelancongan dan kebudayaan negara.

Pada masa yang sama juga, MOTAC akan terus memastikan penyelarasan dan pemantauan terhadap pelaksanaan PEMULIH berjalan lancar agar semua penggiat industri mendapat manfaat daripada bantuan ini.

MOTAC bersyukur dengan keprihatinan kerajaan yang sentiasa memastikan semua pihak yang berada dalam rantaian ekonomi terutama berkaitan dengan sektor pelancongan, seni dan kebudayaan diberi perhatian sewajarnya.

Bantuan secara langsung yang boleh dimanfaatkan oleh sektor pelancongan dan kebudayaan melalui PEMULIH adalah seperti berikut:

  1. Pelanjutan diskaun bil elektrik sebanyak 10% bagi bulan Oktober hingga Disember 2021 kepada pengendali hotel, taman-taman tema, pusat konvensyen, pusat beli-belah, pejabat syarikat pelancongan tempatan serta agensi pengembaraan dan pelancongan;

  2. Pemberian bantuan one-off sebanyak RM3,000 kepada lebih 5,300 agensi pelancongan yang berdaftar dengan MOTAC;

  3. Penangguhan pembayaran ansuran cukai pendapatan bulanan kepada syarikat dan mengecualikan cukai pelancongan dan cukai perkhidmatan kepada pengendali hotel sehingga akhir tahun ini;

  4. Meneruskan kempen Shop Malaysia Online dan GoeCommerce Onboarding dengan sasaran lebih 300 ribu peniaga mikro seperti peniaga bazar, pasar tani, pasar malam dan warung serta pengusaha kraf tangan untuk beralih ke perniagaan dalam talian dan menggunakan sistem e-tunai;

  5. Peruntukan sebanyak RM100 juta dalam bentuk kemudahan pembiayaan dan sokongan bantuan kewangan kepada penghasilan karya dan kandungan digital, peluang kerjaya, program peningkatan kemahiran, caruman perlindungan di bawah PERKESO serta perolehan produk bagi tujuan produksi di televisyen, radio dan penciptaan lagu, yang melibatkan lebih 8,000 penggiat seni;

  6. Pemberian Program Subsidi Upah sebanyak RM600 kepada 500 pekerja bagi setiap majikan selama tempoh empat bulan iaitu, dua bulan bagi semua sektor dalam fasa kedua Pelan Pemulihan Negara (PPN) dan dua bulan seterusnya khusus bagi sektor-sektor yang dikategorikan dalam senarai negatif semasa tempoh fasa ketiga nanti, di mana tiada lagi syarat had gaji ditetapkan; dan

  7. Pemberian moratorium enam bulan akan diberikan kepada semua peminjam individu, sama ada dari golongan B40, M40 atau T20, dan usahawan mikro.

MOTAC bersedia membantu pihak kerajaan menawarkan fasiliti atau bantuan daripada aspek tenaga kerja untuk meningkatkan kapasiti Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) supaya lebih ramai lagi rakyat dapat divaksin dengan segera. Ia selaras dengan Pelan Pemulihan Pelancongan yang melibatkan tiga (3) fasa seperti yang telah diumumkan ke arah menjayakan Program COVID-19 Free Destination.

Sesungguhnya, inisiatif PEMULIH ini menunjukkan kesungguhan Kerajaan Persekutuan dalam memastikan penggiat industri pelancongan, seni dan budaya yang terkesan terutamanya dalam keadaan negara perlu melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada masa ini dapat terus dibantu.

Marilah kita bersama-sama menyokong usaha kerajaan dalam membentuk imuniti kelompok negara agar kita dapat melaksanakan Pelan Pemulihan Pelancongan seterusnya menjayakan Program Covid-19 Free Destination untuk membantu penggiat industri pelancongan dan kebudayaan memulihkan semula industri yang terjejas teruk ini.

Pada masa yang sama, rakyat diminta untuk berganding bahu bagi memutuskan rantaian penularan wabak pandemik COVID-19 dengan sentiasa mengamalkan pematuhan SOP dalam kehidupan seharian kita.

Dato' Sri Hajah Nancy Shukri
Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC)
29 Jun 2021
PUTRAJAYA

Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Kemaskini Terakhir :