Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Pelaksanaan Kelulusan Iklan Umrah Atau Ziarah Fasa Interim Oleh Kementerian Pelancongan, Seni Dan Budaya

20 Ogos 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) ingin memaklumkan semua pihak bahawa pihak Kementerian sedang mengikuti beberapa perkembangan terkini berkaitan pelaksanaan urusan umrah berikutan beberapa ketetapan dasar baharu yang telah diumumkan oleh Kerajaan Arab Saudi. Di antaranya ialah pengumuman kebenaran Kerajaan Arab Saudi untuk melancong (Visa Pelancongan) bermula 1 Ogos 2021 dan mengerjakan ibadah umrah (Visa Umrah) bermula 10 Ogos 2021.

Selaras dengan ketetapan dan usaha-usaha Kerajaan dalam menggerakkan semula ekonomi, sukacita pihak Kementerian memberi kebenaran kepada semua syarikat pengendali umrah berlesen untuk memulakan aktiviti promosi dengan memohon kelulusan iklan pakej umrah atau ziarah di bawah fasa interim. Kelonggaran ini diberi sebagai persediaan awal ke arah pembukaan sempadan oleh pihak Kerajaan yang disasarkan pada Fasa 4 Pelan Pemulihan Negara dan membolehkan penggiat industri menilai serta bersedia dengan bilangan jemaah umrah yang berminat mengerjakan ibadah umrah pada masa terdekat. Proses permohonan ini boleh dibuat ke emel Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.berdasarkan syarat-syarat dan paramater yang ditetapkan oleh Kementerian.

Parameter yang ditetapkan Kementerian bagi kelulusan fasa interim antara lainnya adalah membenarkan aktiviti promosi tanpa bayaran dan tidak mengikat mana- mana pihak sehinggalah Kerajaan mengumumkan tarikh pembukaan sempadan ke luar negara dan proses-proses perjalanan pelaksanaan ibadah umrah dibenarkan semula bagi rakyat Malaysia. Kementerian berpandangan bahawa kutipan apa juga bentuk bayaran untuk perkhidmatan pakej umrah atau ziarah pada masa ini adalah tidak wajar kerana wujud ketidaktentuan penyampaian khususnya tempoh perjalanan dan perkhidmatan sebenar yang akan diterima oleh jemaah. Selain dasar semasa Kerajaan berkaitan pelaksanaan ibadah umrah, semua perkara berkaitan pakej diiklankan juga sewajarnya boleh ditentusahkan oleh pihak Kementerian sebelum iklan dan transaksi perniagaan dijalankan. Orang awam juga boleh menyemak iklan-iklan pakej umrah yang diluluskan oleh Kementerian di laman web rasmi Kementerian di www.motac.gov.my.

Kementerian juga dalam proses untuk menyediakan garis panduan khusus bagi mengawalselia iklan dan pakej-pakej umrah yang akan ditawarkan kepada orang awam di masa akan datang adalah perkhidmatan-perkhidmatan yang melindungi kepentingan awam dan mematuhi kehendak Akta Industri Pelancongan 1992 [Akta 482]. Ini bagi memastikan promosi-promosi oleh pihak syarikat kepada jemaah tidak berunsurkan penipuan dan memperdaya orang ramai. Pihak Kementerian mengalu- alukan penglibatan semua pihak dalam proses konsultasi awam secara atas talian berkaitan draf Garis Panduan Kelulusan Iklan Pakej Umrah atau Ziarah di platform Unified Public Consultation di www.upc.mpc.gov.my. Segala komen, pandangan dan cadangan semua pihak diharap akan menambah baik pelaksanaan perkara ini di masa akan datang.

Merujuk kepada kenyataan yang dibuat oleh Dr. Fathir Badri, Pengerusi Persatuan Pengembaraan dan Agensi Pelancongan Selangor (Saffta) yang dipetik oleh beberapa portal berita dalam talian dengan menyatakan bahawa, MOTAC sudah menetapkan harga lantai bagi pakej umrah ketika ini antara RM8,000 hingga RM9,000 adalah TIDAK BENAR serta boleh mengelirukan orang ramai.

Kementerian menafikan sebarang bentuk pengumuman berkaitan harga indikator baharu pakej umrah atau ziarah seperti yang dinyatakan. Untuk makluman, harga indikator yang pernah ditetapkan pada tahun 2016 sepertimana yang telah dipersetujui oleh anggota Majlis Kawal Selia Umrah pada ketika itu adalah pada kadar RM4,900.

Kementerian sedang mengkaji faktor-faktor kenaikan kos khususnya susulan langkah-langkah kawalan pandemik COVID-19 dikenakan Kerajaan Arab Saudi dan Kerajaan Malaysia. Sebarang perubahan akan dimaklumkan kemudian yang mana tentunya akan mengambil kira pandangan semua pihak termasuklah pihak indsutri dan orang awam. Pihak Kementerian menyeru semua pihak menghentikan cubaan memanipulasi pasaran khususnya melibatkan harga perkhidmatan pakej umrah atau ziarah.

Pihak Kementerian juga ingin terus menasihati orang awam agar berwaspada dengan tawaran-tawaran pakej umrah yang meragukan pada masa ini dan menyemak kesahihan perkara ini dengan pihak Kementerian.


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :