Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Pelaksanaan Program Pemutihan Lesen

14 Januari 2022 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) merupakan agensi Kerajaan yang menguatkuasakan Akta Industri Pelancongan 1992 [Akta 482] serta Akta Pelesenan Kenderaan Pelancongan 1999 [Akta 594] dan Peraturan-Peraturan. Antara bidang kuasa MOTAC dalam menguatkuasakan Akta 482 ialah melesenkan Pengusaha-Pengusaha Pelancongan di bawah Seksyen 5 serta Pemandu Pelancong di bawah Seksyen 21 dan Akta 594 untuk permit Kenderaan Pelancongan di bawah Seksyen 4.

MOTAC sentiasa prihatin dengan senario cabaran besar dan berterusan yang masih dihadapi oleh penggiat industri pelancongan susulan impak pandemik COVID-19. Mengambil kira cabaran berkenaan, MOTAC bersetuju untuk melaksanakan program pemutihan lesen seperti ketetapan berikut:

  1. Tempoh pelaksanaan Program Pemutihan adalah pada 15 Januari sehingga 28 Februari 2022 sahaja. Program ini terbuka kepada pengusaha pelancongan, pemandu pelancong serta agensi pelancongan yang mempunyai operasi kenderaan pelancongan (Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan sahaja) yang layak;

  2. Pengusaha pelancongan dan pemandu pelancong yang lesennya termasuk lesen-lesen tambahannya serta permit kenderaan pelancongan yang telah tamat tempoh sah laku bermula 1 Januari 2020 sehingga kini akan dipertimbangkan kelulusan pembaharuan. Permohonan pembaharuan lesen adalah tertakluk kepada Garis Panduan Pembaharuan Lesen Sedia Ada; dan

  3. Lesen pengusaha pelancongan, pemandu pelancong dan permit kenderaan pelancongan yang telah tamat tempoh sebelum 1 Januari 2020 adalah tidak layak untuk memperbaharui lesen dalam tempoh pemutihan ini dan akan dikeluarkan daripada senarai dan rekod MOTAC dan akan dimuat naik ke dalam lawan sesawang rasmi MOTAC untuk makluman semua pihak.

Program ini akan melibatkan Agensi Pelancongan (TOBTAB), Agensi Malaysia Rumah Keduaku (MM2H), Institut Latihan Pelancongan (ILP), Pemandu Pelancong (TG) dan Permit Bas Persiaran/Kereta Sewa Pandu (BPKSP) bagi Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan sahaja.

Justeru itu, dengan pelaksanaan pelanjutan inisiatif ini, MOTAC berharap pengusaha pelancongan dan pemandu pelancong yang layak mengambil peluang ini untuk membuat permohonan pembaharuan lesen dalam tempoh yang ditetapkan. Bagi maklumat lanjut sila layari laman sesawang MOTAC ataupun menghubungi Pejabat MOTAC Negeri yang berdekatan.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :