Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Pemakluman Berhubung Nama Serta Struktur Terkini Kementerian Pelancongan, Seni Dan Budaya

Saya mengambil maklum mengenai pandangan orang ramai khususnya pemain industri berkaitan pengumuman pembentukan Kabinet Kerajaan Perpaduan sepertimana diumumkan oleh YAB Perdana Menteri pada 3 Disember 2022 lalu berhubung portflolio saya sebagai Menteri Pelancongan.

Dimaklumkan bahawa, setelah penilaian semula, Mesyuarat Kabinet pertama Kerajaan Perpaduan yang diadakan semalam, 7 Disember 2022, telah membuat keputusan untuk mengekalkan nama Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC).

Ingin dijelaskan bahawa saya akan sentiasa mementingkan segala perkara di bawah bidang kuasa MOTAC, bukan sahaja tertumpu kepada pelancongan, tetapi juga berkaitan kesenian dan kebudayaan yang menjadi khazanah penting negara. Keunikan Malaysia sebagai sebuah negara majmuk dan penuh kepelbagaian ini akan terus dipelihara.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pemain industri dan pihak-pihak berkaitan kerana sudi memberi pandangan serta buah fikiran bagi menambahbaik lagi industri pelancongan, seni dan budaya di negara ini. Saya akan terus mengamalkan dasar pintu terbuka dan bersedia mengadakan sesi libat urus dengan semua pihak bagi memastikan industri pelancongan, seni dan budaya di Malaysia dapat berkembang seterusnya memberi limpahan manfaat kepada masyarakat serta negara.

Ini termasuklah pakar-pakar profesional, berpengetahuan, berkemahiran tinggi, kreatif dan berbakat besar dalam sektor kebudayaan seperti penari tarian tradisional, pensyarah dan sebagainya. Sumbangan dan peranan kumpulan seperti ini amat diperlukan bagi membawa industri pelancongan, seni dan budaya kita ke tahap yang lebih tinggi, lebih bersinar dan lebih gah di peringkat global.

Selain itu, saya juga memberi jaminan bahawa bidang kesenian dan kebudayaan akan dimartabatkan serta dibela sebaiknya. Peranan para budayawan dan seniman dalam menyumbang kepada pembinaan negara tidak akan dipinggirkan. Untuk itu, saya akan memastikan kumpulan penting ini akan mendapat tempat sewajarnya serta diiktiraf atas sumbangan bermakna kepada negara seperti memperkenalkan semula Anugerah Seni Negara yang telah dihentikan sejak sekian lama.

Dalam masa sama, saya memohon kepada semua pihak agar memberikan sokongan, ruang dan peluang kepada saya untuk menerajui MOTAC dan saya akan melakukan sehabis baik demi kegemilangan industri pelancongan, seni dan budaya negara kita.

Saya bersama Pengurusan Tertinggi dan warga MOTAC akan sentiasa memastikan pelancongan, seni dan budaya negara dapat dipromosi dan dipopularkan di luar negara melalui pelbagai medium selari dengan perkembangan teknologi semasa, seterusnya dapat menarik minat pelancong asing ke Malaysia.

YB Dato' Seri Tiong King Sing
Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya
8 Disember 2022


Dikeluarkan oleh:
Unit Komunikasi Korporat

KEMENTERIAN PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :