Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Usaha MOTAC Bersama Pihak Kerajaan Bagi Mengubah Suai 100 Buah Van Pelancongan Menjadi Ambulans

8 Ogos 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) menyambut baik serta mengalu-alukan inisiatif yang diumumkan oleh YAB Dato' Sri Ismail Sabri bin Yaakob, Timbalan Perdana Menteri bagi mengubah suai 100 buah van pelancongan untuk dijadikan ambulans di bawah Pasukan Bertindak Khas Greater Klang Valley bagi membantu kes kecemasan membabitkan COVID-19 terutama di sekitar Lembah Klang. Ianya secara tidak langsung dapat membantu meringankan beban yang dihadapi oleh pengusaha van pelancongan dalam situasi semasa Pandemik COVID-19.

Menurut YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri, pihak MOTAC akan mengadakan perbincangan lebih lanjut berhubung kaedah pelaksanaan dengan pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Dalam masa yang sama, pihak MOTAC sedang memperhalusi perkara ini dari aspek teknikal bersama Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) untuk melihat kaedah yang terbaik bagi merealisasikan cadangan yang dikemukakan.

MOTAC juga akan merujuk dengan pihak persatuan berkenaan bagi melihat kriteria yang menepati spesifikasi bersesuaian dengan keperluan pihak APAD bagi tujuan pelaksanaan.

Untuk makluman, permit van pelancongan bagi Semenanjung Malaysia adalah di bawah bidang kuasa APAD dan sebarang urusan yang melibatkan pengubahsuaian adalah tertakluk kepada kelulusan APAD.

Manakala bagi Sabah, Sarawak dan Labuan, permit kenderaan pelancongan dikeluarkan oleh Kementerian di bawah Akta Pelesenan Kenderaan Pelancongan 1999 (Akta 594).

Permit oleh APAD hanya dikeluarkan untuk pengusaha van pelancongan yang merupakan syarikat agensi pelancongan yg dilesenkan oleh Kementerian di bawah Akta Industri Pelancongan 1992. Syarikat tersebut perlu mempunyai lesen pengendali pelancongan dalam negeri (inbound) terlebih dahulu sebelum boleh memohon kepada APAD.


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :