F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

Bantuan Kewangan Kepada Penggiat Industri Pelancongan Di Sabah

25 NOVEMBER 2021 - Sebagai tanda pengiktirafan, penghargaan dan usaha sama berterusan kepada penggiat industri pelancongan, Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) sekali lagi mengadakan Majlis Penyampaian Bantuan Kewangan Kepada Penggiat Industri Pelancongan yang mana kali ini diadakan di Sabah.

Kumpulan yang menerima bantuan adalah termasuk Pemandu Pelancong, Pengusahaan Pelancongan, Program Malaysia Rumah Kedua Ku (MM2H), Pengusaha Spa dan Pusat Urut Kaki serta Program Pengalaman Homestay Malaysia yang telah berdaftar di bawah MOTAC.

YBhg. Datuk Wira Dr. Noor Zari bin Hamat, Ketua Setiausaha MOTAC yang hadir menyempurnakan majlis berkata, sesi pada kali ini merupakan Majlis Penyampaian Bantuan Kewangan Kepada Penggiat Industri Pelancongan yang terakhir bagi tahun 2021 selepas penganjuran majlis yang sama di Langkawi, Kuching, Terengganu dan Kuala Lumpur.

Seramai 9 orang pemandu pelancong, 12 syarikat TOBTAB, seorang pengusaha Spa dan PUK, 5 orang pengusaha homestay dan 3 Syarikat MM2H telah hadir bagi menerima sumbangan ini. Mereka mewakili lebih kurang 1,817 bilangan penerima bantuan penggiat industri pelancongan di Sabah. Sebanyak RM61juta telah diperuntukkan bagi tujuan bantuan kewangan ini yang telah diberikan secara berperingkat sehingga kini. Melalui peruntukan yang diberi ini secara tidak langsung membolehkan lebih ramai pihak terlibat sama dalam merancang strategi yang lebih mampan dan berdaya saing demi merancakkan semula industri ini pelancongan negara.

Menurut Datuk Wira Dr. Noor Zari, menerusi Bajet 2022 yang telah dibentangkan, Kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM1.6 Bilion kepada sektor pelancongan bagi membantu memulihkan semula industri pelancongan negara. Peruntukan ini termasuklah RM85 juta Bantuan Khas kepada lebih 20 ribu pengusaha pelancongan yang berdaftar di bawah MOTAC.

"Melalui peruntukan yang diberikan ini, MOTAC akan meneruskan lagi usaha-usaha untuk membantu pengusaha pelancongan yang terjejas teruk. Ini merupakan pertambahan sebanyak RM24 juta daripada peruntukan bagi tahun 2021 dan bertujuan memastikan sektor pelancongan kembali rancak dan menjadi salah satu penyumbang utama kepada pendapatan negara," jelas Datuk Wira Dr. Noor Zari.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Last updated :