Malaysia Madani
F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

Kebenaran Pengoperasian Syarikat Agensi Pelancongan

10 September 2021 - Syarikat agensi pelancongan dibenarkan untuk beroperasi serta merta tanpa perlu mendaftar dengan COVID-19 Intelligent Management System (CIMS) bagi menjayakan projek rintis gelembung pelancongan Langkawi yang akan bermula pada 16 September ini.

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Dato' Sri Hajah Nancy Shukri berkata keputusan itu dibuat dalam Mesyuarat Jemaah Menteri yang dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri, Dato' Sri Ismail Sabri pagi tadi. Dato' Sri Hajah Nancy menyifatkan keputusan itu sebagai berita baik dan yakin usaha membantu sebanyak 5,335 syarikat agensi pelancongan yang berdaftar di negara ini yang terkesan hampir 2 tahun untuk menjana semula pendapatan mereka dapat dilaksanakan segera dan berjalan lancar.

Tambahnya, Kerajaan sentiasa komited untuk memulihkan ekonomi dan memastikan kesinambungan perniagaan penggiat industri pelancongan dan kebudayaan terutamanya dalam mengekalkan pekerjaan mereka yang terlibat dalam rantaian sektor yang sama. Malah, insentif seperti pemberian bantuan khas one-off RM3,000 kepada agensi pelancongan turut disediakan.

Sehingga Julai 2021, sejumlah 2,899 agensi pelancongan telah menerima bantuan dengan jumlah pembayaran sebanyak RM8.6 juta. Pembayaran kepada 2436 agensi pelancongan lagi sedang diproses.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Last updated :