Malaysia Madani
F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

Menteri MOTAC Wakili Malaysia Dalam Mesyuarat Peringkat Menteri Pelancongan APEC Ke-11

19 Ogos 2022 - YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya mewakili Malaysia dalam Mesyuarat Menteri-Menteri anggota Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) bagi Pelancongan atau the 11th APEC Tourism Ministerial Meeting (TMM11) yang diadakan di Bangkok, Thailand. Mesyuarat yang pertama kali diadakan selepas tahun 2018 itu akan menjadi sebahagian daripada agenda dalam merangka dasar pelancongan di rantau APEC.

Menurut Dato' Sri Hajah Nancy, Malaysia menduduki tempat ke-2 dalam The Economist's 2022 Travel-Ready Index for Asia setelah diiktiraf sebagai salah sebuah negara tertinggi di dunia yang mencatat kadar tertinggi dalam pemvaksinan. Malah, dalam masa beberapa bulan sahaja selepas pembukaan semula sempadan negara, Malaysia merekodkan jumlah lebih daripada 1 juta ketibaan pelancong luar negara. Kejayaan itu membolehkan Malaysia menetap semula sasaran baharu ketibaan pelancong asing kepada 4.5 juta tahun ini, dan ia akan dikaji semula setiap tiga (3) bulan dengan mengambil kira perkembangan semasa terutamanya apabila lebih banyak negara mula melonggarkan sekatan perjalanan keluar sempadan negara mereka.

Tambah beliau, Malaysia menjangkakan bahawa fasa pemulihan pelancongan mengambil masa sekurang-kurangnya 2 hingga 3 tahun lagi untuk pulih. Pada masa yang sama, Malaysia mengakui bahawa sokongan secara bersasar adalah amat diperlukan bagi memastikan kelangsungan dalam menjalankan aktiviti perniagaan dan komuniti yang berkaitan industri pelancongan dapat dipulihkan segera. Tahun lalu, Malaysia telah membelanjakan sebanyak USD 14.6 juta (RM61 juta) bantuan kewangan untuk dimanfaatkan oleh 29,286 penggiat industri pelancongan. Komitmen itu diteruskan pada tahun ini dengan peruntukan sebanyak USD 20 juta (RM85 juta) kepada pengendali pelancongan terdiri daripada syarikat pelancongan dan pengembaraan, pengendali pusat spa dan kesihatan, pemilik homestay dan pemandu pelancong bagi membantu mengurangkan beban mereka.

Dato' Sri Hajah Nancy juga berkongsi tentang pelaksanaan tindakan strategik Rangka Kerja Pemulihan Pelancongan 2.0 yang terdiri daripada lima (5) tonggak strategi ke arah pemulihan dan ketahanan untuk tempoh jangka sederhana sehingga jangka panjang iaitu;

  1. Menyokong perniagaan pelancongan dengan langkah pemulihan;
  2. Memulihkan keyakinan pelancong dan kelancaran perjalanan intraregional dan antarabangsa;
  3. Mencipta semula produk dan perkhidmatan pelancongan untuk memacu daya saing;
  4. Menjajarkan pelancongan dengan elemen kemampanan dan keterangkuman; dan
  5. Mengukuhkan pemulihan dengan ketahanan jangka panjang dan kesediaan berhadapan dengan krisis.

 "Malaysia komited dalam menjalinkan kerjasama di peringkat antarabangsa terutama melalui platform APEC serta mengesyorkan agar penglibatan dan perkongsian pandangan diadakan secara berterusan di kalangan ahli ekonomi APEC, terutamanya dalam bidang digitalisasi, penggunaan teknologi dan pelaburan pelancongan yang mampan. Perkara ini penting bagi memastikan industri pelancongan akan lebih kukuh dan lebih berdaya tahan bagi menghadapi apa jua cabaran serta rintangan pada masa hadapan," jelas Dato' Sri Hajah Nancy.

Beliau turut menjemput dan mengalu-alukan semua delegasi untuk menyertai World Tourism Conference 2022 (WTC 2022) yang merupakan sebuah acara anjuran bersama Malaysia melalui MOTAC dengan UNWTO. Edisi tahun ini akan berlangsung di Kota Kinabalu, Sabah, bermula dari 28 hingga 30 November 2022. Bertemakan 'Tourism Futures Reimagined', persidangan itu nanti akan menjadi platform bagi membincangkan strategi yang dapat memacu ke arah pemulihan dan ketahanan pelancongan dunia pasca-pandemik.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Last updated :