F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

MOTAC Bersedia Untuk Bekerjasama Dengan Qatar Bagi Merancakkan Semula Aktiviti Pelancongan

15 Jun 2021 - Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC), YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri telah menerima kunjungan hormat Duta Besar Qatar ke Malaysia, TYT Fahad Mohd Y. Kafoud secara atas talian pada pagi ini. Sesi pertemuan tersebut turut dihadiri oleh YBhg. Dato' Dr. Noor Zari Hamat, Ketua Setiausaha MOTAC.

Antara perkara yang disentuh dalam sesi perbincangan tersebut adalah mengenai cabaran industri pelancongan yang terjejas teruk akibat penularan wabak pandemik COVID-19, serta bagaimana kedua-dua negara melihat potensi pelancongan menerusi travel bubble dapat dilaksanakan apabila sempadan negara dibuka untuk aktiviti pelancongan kelak.

Dalam pertemuan secara atas talian itu, sesi penerangan telah disampaikan oleh YBhg. Dato' Muzammil Mohamad, Regional Manager of Qatar Airways berhubung inisiatif-inisiatif syarikat penerbangan tersebut dalam menghadapi pandemik COVID-19 termasuk cadangan untuk membuka semula penerbangan terus dari Qatar ke Langkawi.

Mengulas mengenainya, Dato' Sri Hajah Nancy berkata, Malaysia sentiasa mengalu- alukan kerjasama erat dengan Qatar dan berharap projek rintis itu nanti dapat memulihkan semula industri pelancongan negara terutamanya di Langkawi setelah semua penduduk di situ mencapai tahap imuniti kelompok dan sempadan negara dapat dibuka semula.

Mengenai inisiatif Malaysia pula, katanya, MOTAC sedang berusaha ke arah untuk menjadikan destinasi pelancongan Langkawi sebagai destinasi rintis untuk Program COVID-19 Free Destination dengan mensasarkan 80% penduduk pulau tersebut mencapai tahap imuniti kelompok. Ia juga sebagai persediaan awal untuk menyemarakkan industri pelancongan yang juga akan dilaksanakan secara berperingkat di lokasi-lokasi yang lain.

MOTAC juga mengambil inisiatif untuk menawarkan mana-mana fasiliti atau aset yang bersesuaian di bawah MOTAC untuk dijadikan Pusat Pemberian Vaksin (PPV) sekiranya diperlukan oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) bagi mempercepatkan proses vaksinasi di seluruh negara, jelas Dato' Sri Hajah Nancy lagi.

Langkawi merupakan antara destinasi pelancongan rintis yang dipilih memandangkan pulau tersebut turut menjadi pintu masuk penerbangan antarabangsa termasuk Qatar Airways.

Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Last updated :