Malaysia Madani
F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

MOTAC Sasar 9.2 Juta Kedatangan Pelancong Dengan Anggaran 26.8 Bilion Pendapatan Bagi Tahun 2022

29 Ogos 2022 - Pelbagai usaha strategik yang dilakukan oleh Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) bagi memulihkan kembali sektor pelancongan selepas menerima kesan teruk akibat penularan pandemik Covid-19 telah membuahkan hasil berdasarkan pencapaian sasaran awal ketibaan pelancong mencatatkan jumlah sebanyak 3.21 juta dengan nilai pendapatan pelancongan sebanyak RM9.35 bilion bagi tempoh Jan - Julai 2022. Pencapaian ini berjaya dihasilkan melalui beberapa inisiatif utama yang dilakukan oleh MOTAC semenjak pembukaan semula sempadan negara pada 1 April yang lalu.

Menurut YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, berdasarkan pencapaian tersebut, MOTAC telah menyemak semula sasaran baru ketibaan pelancong dan pendapatan bagi suku tahun ke-4 iaitu kemasukan sebanyak 9.2 juta dengan nilai pendapatan pelancongan sebanyak 26.8 bilion.

Unjuran terbaharu ini dibuat berdasarkan pelbagai usaha secara agresif yang dilakukan oleh MOTAC dalam mengadakan misi penggalakkan pelancongan di luar negara bagi menarik minat pelancong datang ke Malaysia.

Selain itu, dengan pembukaan semula pintu sempadan negara Brunei bermula pada 1 Ogos 2022 yang lalu, dijangkakan dapat meningkatkan lagi jumlah ketibaan pelancong ke Malaysia.

MOTAC yakin sasaran ini dapat dicapai berdasarkan situasi semasa perkembangan positif industri pelancongan yang mana lebih banyak negara melonggarkan syarat keluar dan masuk.

Dengan perkembangan ini juga, MOTAC berharap sektor pelancongan negara dapat dipulihkan dengan segera dan kembali menjadi antara sektor penyumbang utama pendapatan negara.

Untuk rekod, pada tahun 2019, sebelum negara dilanda pandemik Covid-19, sektor pelancongan mencatat kadar ketibaan pelancong tertinggi iaitu 26.1 juta orang yang menyumbang pendapatan sebanyak RM86.1 bilion.

Sasaran ini diharap dapat menaikkan semangat semua penggiat industri untuk bekerja lebih kuat bagi memastikan ianya berjaya dicapai dan sektor pelancongan negara kembali berdaya saing.

"Saya berharap semua penggiat industri pelancongan dan rantaian perniagaan yang berkaitan dapat bersama-sama dengan MOTAC bagi memastikan sasaran ini dapat dicapai. Usaha yang berterusan harus dipergiatkan lagi bagi memastikan hala tuju dan masa depan sektor pelancongan dan kebudayaan negara terus berdaya saing, mampan dan lestari. Ini sesuai dengan hasrat menjadikan Malaysia sebagai sebuah "Destinasi Lestari, Kaya Budaya" menjelang tahun 2030 dapat menjadi realiti seperti yang digariskan dalam Dasar Pelancongan Negara, jelas Dato' Sri Hajah Nancy.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Last updated :