Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Bantuan Kewangan Geran Bantuan Khas Secara One-Off RM3000.00 Di Bawah Inisiatif Program Strategik Memperkasa Rakyat Dan Ekonomi (PEMERKASA) Bagi Syarikat Malaysia My Second Home (MM2H) Yang Berlesen Di Bawah MOTAC

26 Julai 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) telah melancarkan beberapa inisiatif bagi membantu meringankan beban yang dihadapi oleh Syarikat Pengendali Pelancongan yang berlesen di bawah Kementerian yang terkesan dengan wabak COVID-19. Salah satunya ialah di bawah inisiatif Program Strategik Memperksa Rakyat dan Ekonomi (PEMERKASA), iaitu manfaat bantuan kewangan sebanyak RM3,000.00 yang diberikan secara One-Off kepada Syarikat Pengendali Pelancongan yang layak.

Mengambil kira Syarikat Malaysia My Second Home (MM2H) yang mempunyai lesen inbound di bawah MOTAC yang turut terjejas semasa pandemik COVID-19, kerajaan telah bersetuju untuk memperluaskan bantuan kewangan kepada syarikat MM2H yang berlesen. Bantuan ini akan memberi manfaat kepada kira-kira 697 syarikat MM2H.

Sehubungan itu, Kementerian menyeru syarikat MM2H yang berlesen di bawah MOTAC untuk mengambil peluang ini untuk mengemukakan permohonan kepada pihak Kementerian. Untuk maklumat lanjut mengenai Syarat Kelayakan PEMERKASA 2021 bagi syarikat MM2H yang berlesen di bawah MOTAC, sila layari laman sesawang rasmi MOTAC di https://motac.gov.my/pemerkasamotac2021_mm2h atau menghubungi Pejabat MOTAC Negeri yang berdekatan.

Tarikh tutup permohonan ialah pada 31 Ogos 2021 dan sebarang permohonan yang dikemukakan selepas tarikh tersebut tidak akan dipertimbangkan.


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :