Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

MALAYSIA DAN REPUBLIK RAKYAT CHINA MENANDATANGANI MEMORANDUM PERSEFAHAMAN (MOU) KERJASAMA DALAM BIDANG PELANCONGAN DAN PERJANJIAN PROGRAM EKSEKUTIF PERTUKARAN KEBUDAYAAN BAGI TAHUN 2024 HINGGA 2029

  19 Jun 2024 – YB Dato Sri Tiong King Sing, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya dan TYT Ouyang Yujing, Duta Besar Republik Rakyat China (RRC) ke Malaysia telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) Kerjasama dalam Bidang Pelancongan dan Perjanjian Program Eksekutif Pertukaran Kebudayaan bagi tahun 2024 hingga 2029, sewaktu lawatan rasmi TYT Li Qiang, Premier Republik Rakyat China ke Malaysia pada 18 hingga 20 Jun 2024.
   Pertukaran kedua-dua Perjanjian ini telah diadakan dalam Majlis Pertukaran Memorandum Persefahaman yang disaksikan oleh YAB Dato’ Seri Anwar Ibrahim, Perdana Menteri Malaysia dan TYT Li Qiang, Premier Republik Rakyat China di Bangunan Perdana Putra, Putrajaya. Pemeteraian kedua-dua perjanjian ini adalah seiring dengan sambutan ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik Malaysia – China yang diraikan pada tahun 2024 dalam usaha meningkatkan lagi sinergi dalam bidang kebudayaan dan pelancongan antara keduadua buah negara. Antara kerjasama yang akan dilaksanakan oleh kedua-dua buah negara hasil pemeteraian perjanjian dalam bidang kebudayaan ini termasuk pencalonan bersama bagi Tarian Singa dalam UNESCO Representative List of Intangible Cultural Heritage (ICH) of Humanity serta keahlian Malaysia dalam Alliance for Cultural Heritage in Asia (ACHA) yang diterajui oleh China.
   Satu persembahan Teater Muzikal Hang Li Po khas oleh Orkestra Traditional Malaysia, Istana Budaya dengan pemuzik dari China akan diadakan. Pemeteraian MoU dalam bidang pelancongan akan mengukuhkan kerjasama antara Malaysia dan China ke penggalakan dan pemasaran pelancongan, peningkatan kesalinghubungan udara yang menghubungkan destinasi pelancongan utama di Malaysia dan China, pelancongan perniagaan (MICE) dan promosi serta pembangunan pelancongan berteraskan komuniti dan ekopelancongan. Malaysia dan China akan terus meningkatkan lagi kolaborasi dalam bidang pelancongan dan kebudayaan ke arah pembangunan produk dan perkhidmatan industri seni, budaya serta warisan negara melalui perkongsian ilmu dan pertukaran kepakaran.

Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :