Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Bajet 2023: Sokong Kemampanan Sektor Pelancongan, Seni Dan Budaya

8 Oktober 2022 - Bajet 2023 yang dibentangkan oleh YB Menteri Kewangan merupakan kesinambungan usaha kerajaan dalam memulih dan memantapkan ekonomi negara pasca pandemik yang telah dijalankan sejak 2021.

Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) menyambut baik dan merakamkan terima kasih kepada Kerajaan di bawah pimpinan YAB Dato' Sri Ismail Sabri bin Yaakob, atas pengumuman bajet berimpak tinggi bertemakan "Keluarga Malaysia Makmur Bersama" yang disifatkan sebagai Responsif, Bertanggungjawab dan Reformis.

Ternyata, komitmen kerajaan jelas dalam memastikan agenda pertumbuhan ekonomi negara terus diberi tumpuan bagi memperkasa industri dan perniagaan terus disokong dalam fasa pemulihan dan pertumbuhan ini.

Dengan jumlah peruntukan bajet mengurus dan pembangunan sebanyak RM1.16 bilion, MOTAC menyifatkan bajet ini sebagai tanda sokongan dan komitmen berterusan Kerajaan untuk menjadikan industri pelancongan, seni dan budaya tempatan, kembali teguh.

Di bawah Fokus 4: Pemulihan Sektor Pelancongan, antara peruntukan langsung di bawah MOTAC termasuklah:
 1. RM200juta untuk pemulihan Sektor Pelancongan bagi galakan, promosi dan pemasaran;
 2. RM90juta untuk Geran Padanan Galakan Melancong (GAMELAN) melibatkan kempen promosi dan pemasaran bersama industri serta Geran sepadan untuk insentif penganjuran program pelancongan termasuk acara sukan antarabangsa;
 3. RM25juta insentif kepada rakyat dalam bentuk diskaun, baucar dan rebat bagi penginapan, pakej pelancongan, kraf tangan dan karya seni sehingga RM100; dan
 4. RM25juta bagi Program Merakyatkan Seni Budaya dan Warisan.
Sementara itu, dana lain berkaitan pelancongan ialah:
 1. Perkhidmatan Penerbangan Cartar, termasuk dari Timur Tengah dan Asia Timur serta laluan penerbangan terus baharu dari destinasi antarabangsa;
 2. Para pengusaha pelancongan juga boleh memanfaatkan inisiatif melalui Syarikat Jaminan Pembiayaan Perniagaan (SJPP) yang menyediakan pembiayaan sehingga RM9 billion bagi PKS khususnya untuk sektor strategik iaitu agromakanan, teknologi mampan, pelancongan serta minyak dan gas.
 3. RM10juta untuk ekopelancongan melibatkan menaik taraf tarikan ekopelancongan di Gua Kelam, Perlis, mengurus sisa pepejal mampan di Pulau Perhentian, Terengganu dan mempergiat aktiviti-aktiviti di Taman Pertanian Jubli Perak Sultan Ahmad Shah di Kuantan, Pahang;
 4. Dana Pembiayaan Infrastruktur Pelancongan berjumlah RM1 billion bagi memperkukuh momentum pemulihan sektor pelancongan termasuk pembiayaan untuk pemulihan hotel, pembaharuan bandar serta pemuliharaan warisan.
 5. RM10juta melalui inisiatif ThinkCity bagi penjanaan semula pusat Bandar Kuala Lumpur; dan
 6. RM20juta disediakan kepada Malaysia Healthcare Travel Council.
Insentif cukai berkaitan pelancongan pula termasuklah:
 1. Potongan cukai khas kepada hotel yang membeli produk kraf tangan tempatan dengan kos pembelian sehingga RM500ribu;
 2. Pengecualian duti eksesais kenderaan pelancongan CKD sebanyak 50% bagi kereta sewa, pandu dan bas persiaran;
 3. Pengecualian cukai 100% ke atas pendapatan berkanun bagi pelancong asing dan tempatan; serta
 4. Elaun pelaburan semula projek perhotelan dan pelancongan;
Lain-lain dana yang terlibat ialah peruntukan RM500juta Dana Pembiayaan Pelancongan Bank Negara Malaysia (PTF), di mana jumlah pembiayaan dinaikkan daripada RM300ribu kepada RM500ribu.

Menurut YB Dato' Sri Hajah Nancy, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Bajet 2022 telah banyak membantu industri dan perniagaan untuk bangkit daripada kesan pandemik, namun tinjauan bagi tahun 2023 menunjukkan cabaran berbeza dan ketidaktentuan berikutan perkembangan global. Justeru, MOTAC akan terus mengambil langkah yang sewajarnya bagi melindungi dan mempersiapkan negara daripada kejutan masa hadapan.

MOTAC akan memperhalusi segala peruntukan yang melibatkan sektor pelancongan dan kebudayaan. MOTAC juga bersedia untuk merebut setiap peluang pertumbuhan yang muncul dan membangunkan sektor ini yang berkait rapat dengan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 dan Matlamat Pembangunan Mampan (Sustainable Development Goals).

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN, SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :