Malaysia Madani
Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

MOTAC Sambut Baik Kenyataan YAB Perdana Menteri Berhubung Kemudahan Yang Diberikan Untuk Merancakkan Sektor Ekonomi Terutama Yang Melibatkan Aktiviti Pelancongan

15 Ogos 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) menyambut baik kenyataan yang dikeluarkan oleh YAB Perdana Menteri bahawa Kerajaan sedang meneliti pandangan serta maklum balas dari stakeholders berhubung perancangan menjadikan Pulau Langkawi sebagai projek perintis destinasi gelembung pelancongan.

YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya yakin langkah itu dibuat sebagai pertimbangan berdasarkan tiga aspek utama, iaitu kesihatan dan keselamatan rakyat; ekonomi rakyat dan kelangsungan perniagaan; serta kesejahteraan rakyat.

"Perkara ini perlu mengambilkira keseimbangan melibatkan ketiga-tiga aspek tersebut dan diteliti serta berhati-hati bagi mengelakkan berlakunya kluster baharu yang boleh menyebabkan penutupan semula aktiviti pelancongan sekaligus menjejaskan keseluruhan rantaian yang terlibat".

Tambah beliau, pembukaan sektor ekonomi secara berperingkat adalah amat penting bagi memastikan pemain industri dalam sektor berkenaan terutama mereka yang terlibat dalam rantaian sektor pelancongan kembali bernafas serta berpeluang untuk menjalankan semula aktiviti perniagaan mereka yang telah terjejas sejak sekian lama akibat pandemik.

Dalam hal ini juga, pihak MOTAC telah mengadakan beberapa siri sesi libat urus yang melibatkan para penggiat industri sektor pelancongan dan terkini pada 14 Ogos 2021 satu sesi libat urus secara maya bersama 15 wakil persatuan telah diadakan.

Pandangan serta maklum balas daripada penggiat industri akan diteliti untuk perancangan ke arah menjadikan Pulau Langkawi sebagai projek perintis (pilot project) destinasi gelembung pelancongan apabila kadar vaksinasi lengkap penduduk pulau tersebut mencapai sekurang-kurangnya 80 peratus daripada jumlah keseluruhan populasinya. Segala input yang diperolehi juga akan diperincikan dengan sebaiknya dengan mengambil kira pandangan pihak KKM dan MKN.

Untuk rekod, penduduk di Pulau Langkawi adalah berjumlah 108,400 orang dan bilangan yang layak mendapat vaksin adalah seramai 76,400 orang. Sehingga 22 Julai 2021, jumlah penduduk yang telah menerima dos pertama adalah seramai 61,815 orang atau 80.9%. Bagi penduduk yang telah menerima dos kedua pula sehingga 26 Julai 2021 adalah berjumlah 26,322 orang atau 34.5%. Oleh yang demikian, jumlah keseluruhan penduduk yang telah menerima vaksin (dos pertama dan kedua) adalah seramai 88,137 dan dijangkakan pada hujung bulan ini Pulau Langkawi akan berjaya mencapai tahap imuniti kelompok.

Selain Pulau Langkawi, MOTAC juga mempunyai perancangan untuk melaksanakan pendekatan gelembung pelancongan di destinasi pelancongan utama yang lain terutamanya bagi lokasi yang mempunyai kaedah kawalan pergerakan keluar masuk pelancong yang mudah dikawal seperti di pulau-pulau peranginan yang terdapat di seluruh negara.

Semoga segala perancangan yang dilakukan oleh pihak kerajaan demi kepentingan rakyat akan membuahkan hasil dan keutamaan dalam mematuhi SOP adalah amat penting walaupun telah mendapat vaksinasi yang lengkap.


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :