Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan dan Maklum Balas
Peta Laman

Pasukan Tindakan Bencana Rekod Bantu Pulih Dokumen Jabatan Dan Agensi Terlibat Banjir

3 Januari 2022 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya, Malaysia (MOTAC) menerusi agensinya Arkib Negara Malaysia (ANM) telah menggerakkan Pasukan Tindakan Bencana Rekod bagi membantu pejabat kerajaan menyelamatkan dokumen yang terjejas akibat bencana banjir yang melanda.

Antara langkah yang dijalankan adalah dengan memberi khidmat nasihat bagi menyelamatkan rekod yang terlibat serta menjalankan kerja-kerja pemuliharaan rekod yang terjejas susulan banjir yang melanda.

YBhg. Datuk Wira Dr. Noor Zari Hamat, Ketua Setiausaha MOTAC yang hadir semasa tinjauan Ops Penyelamatan Rekod Pasca Bencana di Pusat Pengurusan Rekod (RMC), Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) berkata, tumpuan khusus diberikan kepada dua negeri yang terjejas teruk iaitu Selangor dan Pahang. Sehingga kini pihak ANM telah mengadakan lawatan khidmat nasihat dan bantuan pemuliharaan rekod yang terjejas dengan bencana banjir kepada lebih 50 jabatan kerajaan dan syarikat berkaitan dengan Kerajaan (GLC).

Antara organisasi yang terkesan dengan bencana banjir kali ini adalah Jabatan Pertanian, Jabatan Kerja Raya, Jabatan Pengaliran dan Saliran, Pejabat Kesihatan, Klinik Kesihatan, Hotel De Palma, PERKESO, TM Point, Bank Simpanan Nasional dan Amanah Saham Nasional Berhad.

Jumlah rekod yang terlibat dalam bencana banjir dianggarkan melebihi 10 juta. Sebahagian besar daripada rekod ini masih boleh diselamatkan dengan menjalankan kerja-kerja pemuliharaan. Proses penyelamatan dokumen dibuat melalui kaedah pengasingan, pembersihan, dan pengeringan dengan menggunakan peralatan tertentu serta bersesuaian dengan rekod yang terlibat dalam bencana banjir tersebut.

Antara rekod yang telah dikenalpasti terjejas dalam bencana banjir pada kali termasuklah buku rekod peribadi pesakit, rekod kewangan dan perakaunan jabatan, buku perancangan pembelajaran guru, rekod permohonan kemasukan dan borang permohonan Pasport Malaysia, dokumen kontrak, tender, peta, pelan bangunan, mikrofilem dan filem X-ray.

"Usaha-usaha yang dijalankan oleh Arkib Negara Malaysia ini dapat membantu pejabat kerajaan menyelamatkan rekod-rekod yang bernilai kepada negara. Rekod yang diselamatkan ini penting bagi meneruskan operasi dan aktiviti selepas bencana banjir," jelas Datuk Wira Dr. Noor Zari.

Hadir sama dalam tinjauan tersebut ialah Encik Jaafar Sidek Hj Abdul Rahman, Ketua Pengarah Arkib Negara Malaysia dan YBhg. Dato' Zakaria Shaaban, Timbalan Ketua Pengarah Imigresen (Pengurusan), Jabatan Imigresen Malaysia.

#ComingBackStronger
#KeluargaMalaysia
#BekerjaUntukRakyat


Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac

Kemaskini Terakhir :